Portal imobiliar: Chiriile locuintelor au scazut cu pana la 10% in ultima luna

Imobiliare

05.10.2009 - Wall street

Pretul de inchiriere pentru apartamentele din Bucuresti a scazut cu 2-10% sau s-a mentinut la acelasi nivel cu cel din luna precedenta, in timp ce numarul de oferte nou aparute a crescut cu cel putin o treime, arata raportul de monitorizare realizat de portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Chiria solicitata initial de proprietari pentru garsoniere a ramas la aceeasi valoare de luna trecuta, respectiv 290 de euro. Raportat la aceeasi perioada a anului trecut insa, chiria a scazut cu 26%.

Pentru apartamentele cu doua camere, pretul de inchiriere cerut de proprietari in luna septembrie a fost cu 2% mai mic fata de august, avand o valoare medie de 400 de euro. Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat un pret de inchiriere mai mic cu 10% fata de luna august, respectiv 540 de euro.

La apartamentele cu patru camere, chiria medie ceruta a fost de 770 de euro, situata in jurul aceleiasi valori de luna precedenta si cu 30% mai mica fata de luna septembrie a anului trecut, potrivit portalului imobiliar.

In ceea ce priveste numarul de oferte, cu 37% mai multi proprietari fata de luna precedenta au decis sa-si scoata locuintele la inchiriere in septembrie. Din acest procent, cea mai mare pondere o detin garsonierele si apartamentele cu doua camere.

In luna septembrie, s-a inregistrat un total de 3600 de apartamente nou aparute pe piata. Numarul de garsoniere aproape s-a dublat fata de luna precedenta, oferta fiind cu 45% mai bogata. Raportat la aceeasi perioada a anului 2008, per total oferta de apartamente a crescut cu 27%.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.