Popp, Impact: Indicatorul pretului pe metru patrat nu este real

Imobiliare

29.09.2009 - Wall street

Valorea unei proprietati imobiliare ar trebui stabilita in functie de nivelul Produsului Intern Brut (PIB) din regiune, investitiile din cartier si dotarile locuintei, intrucat indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient si nici real, este de parere Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori Bucuresti.

Seful Impact propune un sistem de rating, denumit eVIR (Valoare Imobiliara Reala), care ia in calcul trei criterii: localizarea imobilului, dotarile si serviciile din zona si locuinta in sine.

„Caderea pietei imobiliare, reasezarea generala a preturilor pentru bunuri si servicii, lipsa lichiditatilor si scaderea numarului tranzactiilor au dus la dificultatea si alterarea evaluarii corecte a unui imobil. Acest proces este cu atat mai anevoios cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice.Indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real!”, a declarat Dan Ioan Popp (foto).
 
De exemplu, pretul unui apartament renovat dintr-o vila situata in Bucuresti, in apropiere de Ambasada Americana, ar trebui calculat astfel:

localitatea are PIB cuprins intre 7.000 si16.000 euro/cap de locuitor (aport de tip „A”cuprins intre 500-1.000 euro/mp),
apartamentul este amplasat ultracentral (zona cu echipare edilitara, cu servicii publice, sevicii comerciale si de elita/cultura, distractie, turism, care determina un coeficient de tip „a” cu aport intre 1.100-2.000 euro/mp),
iar pentru faptul ca locuinta se gaseste in vila renovata primeste coeficient „1” (1.500-3.500 euro/mp). Prin urmare, evaluarea finala este cuprinsa intre 3.100-6.500 euro/mp, nivel Aa1.

Impact are in dezvoltare ansamblul rezidential Greenfield, situat in zona de nord a Bucurestiului, intre padurile Baneasa si Tunari. Prima parte a proiectului a fost inceputa in septembrie 2006 si include 676 de unitati, dispuse in cinci ansambluri rezidentiale independente (Rubin, Topaz, Onix, Blue, Quartz).

Infiintata in anul 1991, compania Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile sale tranzactionandu-se la prima categorie a BVB, sub simbolul IMP. IMP are un capital social de 200 milioane lei, iar principalii actionarii sunt Dan Popp cu o detinere de 28,06% si Carmen Sandulescu cu o participatie de 11,54%.