Pomana imobiliara cu stirea si cu banii statului

Imobiliare

11.08.2008 - Adevarul
Pomana imobiliara cu stirea si cu banii statului
Cladirea Moldoplast arata pe exterior ca un imobil abandonat, iar tamplaria, atat in interior, cat si la fatada, trebuie schimbata
La umbra lui Relu Fenechiu, arabii dau tunuri de milioane de euro dupa ce cumpara ieftin si vand mai scump

Seful Oficiului de Cadastru, condus de unul dintre oamenii liderului PNL Iasi, Relu Fenechiu, a dat unui prieten arab de trei ori mai mult pe o cladire darapanata.

Viitorul sediu al Oficiului de Cadastru Iasi a fost cumparat, prin licitatie cu o singura oferta, de la sirianul Michael Nseir, un vechi prieten si partener al lui Fenechiu. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a cumparat o cladire de 1615 mp in Iasi cu peste 2,8 milioane de euro cu TVA. Aceasta a fost achizitionata de la firma Moldoplast, patronata de omul de afaceri Michael Nseir.

El a reusit sa-si acopere astfel, aproape in intregime, investitia facuta in urma privatizarii fabricii iesene.

„Imobilul a fost luat prin licitatie, unde s-a primit o singura oferta. Aici va fi noul sediu. Cel in care functionam acum, in chirie, este mai vechi de 60 de ani si nu sunt conditii pentru a ne desfasura activitatea", ne-a declarat liberalul Mugur Cozmanciuc, seful Oficiului de Cadastru Iasi. Afacerea a fost parafata sub tutela unor lideri PNL, precum deputatul Relu Fenechiu si ministrul de Interne, Cristian David, care are in subordine ANCPI.

De trei ori mai scump decat un sediu nou

Viitorul sediu este tot o cladire veche, ridicata in urma cu 40 de ani. Pretul a fost cu mult mai mare decat cel practicat pe piata imobiliara pentru un imobil nou. Scazand aproximativ 200.000 de euro, valoarea maxima a terenului de 655 mp aferent constructiei, rezulta ca statul a platit peste 1.640 de euro pe metru patrat.

„O cladire noua de birouri, ridicata de la zero, cu dotari de lux, instalatii sanitare moderne, retea de internet si lifturi ajunge la maximum 1.500 de euro metrul patrat", explica Neculai Ciulu, patronul unei firme iesene de constructii.

Unii specialisti in domeniu cred ca la aceasta suma se putea construi fara probleme un imobil nou. „Pentru maximum 1.600 de euro metrul patrat, se poate ridica o cladire de birouri ultramoderna, facuta exclusiv cu materiale de constructii de ultima generatie", este de parere si Sorin Ionescu, patronul altei firme specializate din Iasi.

Privatizare acoperita dintr-o cladire

Reprezentantii Oficiului de Cadastru sustin totusi ca 2,8 milioane de euro este pretul corect. „Pana acum au fost facute doua evaluari care au urmarit un raport asupra pretului si care au stabilit ca suma cheltuita de noi este una buna", ne-a declarat Cozmanciuc.

Acesta a recunoscut insa ca trebuie sa mai investeasca alti bani in reamenajarea viitorului sediu al institutiei. si seful sau de partid, Relu Fenechiu, crede ca tranzactia a fost avantajoasa, motivand ca „in oras nu se gasesc acum cladiri sub 1.700-2.000 de euro metrul patrat".

Curios este ca imobilul cumparat de Oficiul de Cadastru a apartinut statului pana la finele anului 2005, fiind sediul administrativ al fostei fabrici de mase plastice.

Societatea Moldoplast a fost preluata atunci de la AVAS contra sumei de un milion de euro. Au fost preluate de asemenea si datorii de 3 milioane de euro. in prezent, numai cele 10 hectare de teren valoreaza in jur de 20 de milioane de euro.

Prima functie publica a lui Relu Fenechiu a fost de consilier judetean, in 2001, pe cand era un simplu membru al PNL, dar unul dintre cei mai bogati liberali ieseni. Doi ani mai tarziu a preluat cu scandal fraiele organizatiei PNL Iasi, inlaturandu-l de la conducere pe Dumitru Oprea, in prezent europarlamentar PDL.

Din acel moment, Relu Fenechiu si-a construit si consolidat o echipa proprie, formata mai ales din tineri. Printre acestia se numara Flavius Ionita, fost administrator la una din firmele deputatului liberal, Radu Prisacaru, fost prefect al Iasiului, si omul de afaceri Cristian Maftei. Cei trei sunt judecati in dosarul „Mita la
hectar". Prisacaru a fost acuzat ca a pretins de la un cetatean patru hectare de teren in urma unei retrocedari de 16 hectare.

Sediul IML, de patru ori mai ieftin

Institutul de Medicina Legala Iasi si-a ridicat, in ultimii doi ani, un sediu nou la un pret de patru ori mai mic decat cel platit de Oficiul de Cadastru pe o cladire veche.

„Este o constructie ridicata de la zero, cu o suprafata de 1.020 mp, in care am investit 408.000 de euro. Practic, ne-a costat 400 de euro metrul patrat construit, pret in care au intrat toate dotarile, precum parchet, gresie, termopane", a declarat Vasile Astarastoae, seful IML Iasi.

Ramona Ursu