Polii imobiliari ai Capitalei aduc venituri de 270 mil. € anual

Imobiliare

17.02.2009 - Business Standard
Polii imobiliari ai Capitalei aduc venituri de 270 mil. € anual

Polii imobiliari dominanti la nivel de Bucuresti, precum Baneasa, Piata Victoriei, Militari, Pipera-Tunari sau Titan, genereaza anual venituri din chirii de peste 270 mil. euro. Proprietarii cladirilor de birouri si ai centrelor comerciale din zona Baneasa sunt campionii veniturilor obtinute din chirii, adunand in fiecare an circa 81,16 mil. euro.

Pe locul doi se situeaza zona Militari, unde retailerii aduc anual proprietarilor spatiilor pe care le ocupa peste 45 mil. euro, iar pe locul trei sunt proprietarii birourilor din Piata Victoriei, zona care genereaza anual venituri de 44 mil. euro. Calculul realizat de Business Standard, pe baza informatiilor furnizate de principalele companii de consultanta imobiliara de pe piata locala, se bazeaza pe suprafata totala inchiriabila din principalele imobile de birouri si retail si pe chiriile medii specifice fiecarei zone in parte. 

Jucatorii din piata locala de Real estate au identificat si noile ancore care sunt momentan in dezvoltare, printre acestea regasindu-se zonele Barbu Vacarescu si Semanatoarea.

Polul dominant, care combina birouri si zone comerciale in suprafata totala de circa 280.000 mp, aduce in fiecare an proprietarilor venituri din chirii de 81,16 mil. euro. De departe, zona a fost ridicata de dezvoltarea proiectului Baneasa, detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, care insumeaza o suprafata de 26.000 mp de birouri si 190.000 mp de spatii comerciale inchiriabile.

"Zona care are cel mai mare potential de dezvoltare din Capitala este in continuare zona de Nord, atat pe fondul istoric al unei densitati mai reduse de dezvoltare, cat si datorita faptului ca in aceasta arie, in prezent, sunt in derulare mai multe lucrari de infrastructura, care, odata cu finalizarea lor, vor facilita accesul din si catre obiectivele de dezvoltare atat rezidentiale, cladiri de birouri, cat si cãtre cele comerciale", sustin reprezentantii Baneasa Investments, beneficiarii Proiectului Baneasa.  

Aici sunt concentrate ancore comerciale precum Selgros, Metro, Bricostore, Mobexpert, IKEA, Carrefour, Galeria Feeria si Baneasa Shopping City. Potrivit King Sturge, in zona Baneasa, chiriile medii sunt de 28-32 de euro/mp/luna pentru mall si de 8-10 euro/mp/luna pentru spatiile de tip "big box retail". Potrivit DTZ Echinox, zona de Nord, care cuprinde si localitatile limitrofe Capitalei, a cunoscut o dezvoltare importanta si pe zona rezidentiala. Aici sunt concentrate circa 30% dintre locuintele noi finalizate in ultimii doi ani, adica aproximativ 1.500 de unitati.