Pogea: statul risca doar 10 milioane de euro la Prima casa

Finante Banci

03.06.2009 - Cotidianul
Pogea: statul risca doar 10 milioane de euro la Prima casa

Finantele au calculat ca numai 1% dintre clientii programului nu-si vor plati ratele pentru locuinta luata prin programul guvernamental “Prima casa”.

Statul se asteapta ca gradul de incidente de plata in cadrul programului „Prima casa“ sa fie de doar 1% din valoarea creditelor acordate, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, luni seara la emisiunea “Nasul” de pe B1 TV.

“Putem garanta anul acesta credite de pana la un miliard de euro. Nu vom avea incidente de plata foarte dese, asa cum se speculeaza. Va spun numai ca pana anul trecut, creditele neperformante de natura imobiliara erau de sub 0,2% din total. Asta ce inseamna? Ca romanii trag cu dintii sa-si plateasca ratele la casa. Renunta la orice, la vacante, la masini, dar nu la casa.
 
E adevarat ca in criza riscul de neplata creste si asa ajungem la o rata de neperformanta de 1%. Eu zic ca merita sa risti 10 milioane de euro daca faci fericiti zeci de mii de oameni care vor avea casa lor. In plus, casele pentru care nu s-au platit ratele intra in fondul locativ social al statului”, a explicat ministrul Finantelor.

Tot pentru a pune capat unor speculatii, Pogea a indicat ca, dupa 90 de zile de neplata, statul va lua casa debitorului, iar acesta nu va putea ramane in chirie in ea.

De asemenea, ministrul a anuntat ca din creditul “Prima casa” nu se vor putea achizitiona locuinte in constructie. “Se vor putea lua doar case finalizate, vechi sau noi. In nici un caz case «la rosu»“, a explicat Pogea.

In alta ordine de idei, daca atunci cand s-a anuntat programul doar cinci banci s-au aratat interesate de colaborarea cu Guvernul, ieri au depus oferte la Finante 16 banci, a declarat ministrul.