Planorama se afunda in datorii

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

14.01.2010 - Evenimentul zilei
Planorama se afunda in datorii

Mare parte dintre clienti mai spera ca firma sa se tina de cuvant si sa reia lucrarile de luna viitoare.

O alta firma solicita ajutorul instantei pentru a obtine o datorie neachitata de la Euro Habitat, dezvoltatorul complexului rezidential Planorama, din Capitala. Este vorba despre Schindler Romania, furnizorul lifturilor montate in blocul aflat in cel mai apropiat stadiu de finalizare.

La finele anului trecut, compania Euro Habitat, prin vocea administratorului angajat, firma BSR Europe, le-a cerut clientilor sa renunte la penalitati, facilitand astfel accesarea unui credit de la Piraeus Bank si continuarea lucrarilor.

Termenul-limita pentru semnarea acestor contracte aditionale este 15 februarie. „Nu au semnat pana in acest moment toti clientii. Si-au exprimat acordul 80% dintre acestia si avem intalniri cu ceilalti”, a afirmat David Silberstein, noul manager de proiect din partea BSR pentru Planorama.

Nu se stie solutia in cazul in care nu semneaza toti

Mare parte dintre clienti sunt convinsi ca merita sa renunte la penalitati, daca asta inseamna ca se vor putea muta in casa lor. „Cred ca nu avem de ales, oricum conturile lor sunt goale si, chiar daca mergem in instanta, tot n-am obtine mare lucru”, spune unul dintre cumparatori, Florin Vasile.

Pe aceasta rezolvare mizeaza si Bjorn Hauge, country manager Romania Invest, care a platit avansul a 200 de apartamente din cadrul complexului. „Nu dorim ca firma sa intre in insolventa, pentru ca asta, in acest moment, inseamna pierdere de bani. Cautam o solutie rezonabila”, spune Bjorn.

Pe de alta parte, sunt deja cumparatori care au dat deja firma Euro Habitat in judecata. „Pe mine nu ma intereseaza sa semnez nimic, ci imi vreau doar banii inapoi. Mi se pare evident ca nu au nicio intentie de a continua lucrarile”, spune Dragos Dehelean, un alt client.

In cazul in care nu vor fi semnate toate contractele, reprezentantul BSR Europe nu are inca o solutie. „In aceasta situatie vom analiza fezabilitatea proiectului conform cash flow-ului efectiv si vom lua o decizie in concordanta. Noi am fost si continuam sa fim optimisti”, precizeaza Silberstein. El sustine ca, in prezent, datoriile firmei la terti sunt de „cateva sute de mii de euro”.

Euro Habitat a promis ca, daca toti clientii din blocurile T3 si T4 se vor pune de acord cu privire la noile termene de predare si la renuntarea la penalitati, se va putea accesa un nou imprumut de la banca si vor mai fi investiti inca 2,5 milioane de euro in proiect.

In acest caz, primul bloc ar fi gata in luna mai, iar al doilea la finele acestui an. Anul trecut ar fi trebuit sa fie gata toate cele patru blocuri, a caror constructie a demarat in 2005.