Planorama renegociaza cu pacaleli

Imobiliare

20.11.2009 - Evenimentul zilei

Investitorul le promite cumparatorilor ca va termina blocurile daca toti sunt de acord sa renunte la pretentiile financiare din instanta.

Dezvoltatorul complexului rezidential Planorama, situat in zona Doamna Ghica din Capitala, a primit un nou credit pentru continuarea constructiei. Reprezentantii Euro Habitat conditioneaza insa predarea locuintelor catre clienti.

Cei care au achitat deja o buna parte din bani ar trebui sa se angajeze printr-un act aditional ca renunta de bunavoie la toate penalitatile la care ar avea dreptul, data fiind intârzierea finalizarii cu mai bine de doi ani.

Euro Habitat a lansat proiectul Planorama, de circa 1.104 apartamente in anul 2005, constructia primului bloc urmând sa fie finalizata in vara lui 2007.

Cu conturile blocate

Unii clienti au fost deja la discutii si au negociat eventualele modificari. „Termenul dat de banca este 30 noiembrie. Intre 24 si 30 noiembrie trebuie sa ne dam acordul de principiu, toti, 100%. Ulterior se semneaza actele aditionale. Pe data de 24 vor sa vada daca mai are rost sa continue.
 
Daca nu ne dam acordul, banca isi retrage linia de creditare, BSR (fond de investitii israelian - n.r.) se retrag si ei cu partea de finantare propusa si cu Dumnezeu inainte”, spune Florin, unul dintre clientii contactati deja de Euro Habitat.

Conducerea BSR Europe a afirmat recent ca, pentru finalizarea primelor doua blocuri din patru, câte contine proiectul, ar fi nevoie de cinci milioane de euro. Lucrarile ar putea fi reluate dupa Anul Nou.
 
In acest moment insa, conturile dezvoltatorului Euro Habitat sunt goale si blocate inca din luna iunie a acestui an. Câtiva clienti au obtinut in instanta executarea silita a companiei, in conditiile in care existau niste rezolutii semnate de ambele parti, in vederea rezilierii unor contracte, dar banii nu fusesera returnati.
 
„Din acest motiv nu putem semna nici actele aditionale pentru punerea in posesie”, a afirmat Sharon Fisher, directorul financiar al companiei.

Banca le da bani din nou

Euro Habitat a negociat timp de mai multe luni obtinerea unui nou credit de la banca Piraeus, careia trebuie sa-i mai returneze 8,5 milioane de euro, diferenta dintr-un imprumut de 10 milioane de euro, contractat la demararea lucrarilor.

“Piraeus Bank a decis aprobarea unui nou imprumut al carui beneficiar este compania Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului imobiliar Planorama.Banca a cerut companiei respectarea unor conditii care nu contravin interesului clientilor, având ca scop finalizarea proiectului rezidential Planorama in beneficiul cumparatorilor”, au afirmat oficia lii bancii.

Dupa ce intra banii in cont, cei de la Euro Habitat vor trebui intâi sa-i despagubeasca pe cei care au câstigat acest drept in instanta. Potrivit unor surse EVZ, sumele datorate se ridica la aproape un milion de euro. In prezent, mai multe procese sunt inca pe rol.

Cei care-si doresc sa se mute in blocurile Planorama o vor putea face, cel mai devreme, la mijlocul anului 2010. Primul bloc, desi pare aproape gata, nu poate fi acum locuit pentru ca nu are deloc utilitati.