Plafon pentru ‘Prima casa’ ca la programul Rabla

Finante Banci

12.06.2009 - Cotidianul
Plafon pentru ‘Prima casa’ ca la programul Rabla

Fiecarei banci participante i se va atribui un anumit plafon pentru garantarea creditelor, in functie de estimarile privind cererile de imprumut.

Proprietarii asteapta programul "Prima casa" sperand la un pret mai bun
"Fiecare banca va primi un plafon de garantie din partea noastra, in functie de estimarile pe care le prezinta privind interesul clientilor sai pentru acest program. Principiul va fi «primul venit, primul servit», dar plafonul nu va fi batut in cuie, poate fi redimensionat si garantiile neutilizate alocate altor banci", a declarat, joi, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. El a aratat ca procedura va fi extrem de simpla, iar clientii nu vor obligati sa vina la Fondul de Garantare, toate documentele urmand sa fie procesate de catre banci. De altfel, la nivel redus, programul va fi operational in aproximativ 30 de zile.
 
“Pentru programul «Prima casa» este nevoie de o infrastructura total diferita fata de ce avem acum. Trebuie organizate toate departamentele, inclusiv contabilitatea va fi separata. Probabil ne va lua cateva luni pentru a atinge nivelul optim, dar in prima luna vom putea deschide programul cu circa 20% din necesar", a spus presedintele FNGIMM. El a explicat ca, desi fondul va functiona doar ca un intermediar privind garantia statului, va avea in atributie urmarirea intregului proces, precum si evolutia creditelor, ceea ce presupune un efort considerabil.

Saramet a afirmat ca nivelul comisioanelor va fi mult mai mic decat in cazul garantiilor acordate pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar ca inca nu s-a stabilit cifra finala. Guvernul se va reuni, duminica, in sedinta, printre altele pentru a discuta normele metodologice de aplicare a programului "Prima casa". Executivul va fixa dobanzi si comisioane maxime practicate de banci in cadrul acestui program, iar pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii.