Pietele imobiliare din Marea Britanie si SUA continua sa scada

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

29.01.2008 - Adevarul

Vanzarile de case din SUA au scazut cu 4,7%, ...

Diminuarea consumului a adus sectorul de real-estate in pragul unei recesiuni

Desi criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA nu a avut un impact direct asupra economiei japoneze si a celei britanice, efectele scaderii consumului loveste sectorul imobiliar al celor doua tari. In Marea Britanie, pretul caselor a scazut, in ianuarie, pentru a patra luna consecutiv. Asta, in timp ce peste Atlantic, in SUA, pretul locuintelor s-a micsorat cu 10,9% din luna noiembrie pana in prezent.

Implicatiile globale ale unei recesiuni a economiei americane a dominat discutiile de saptamana tre­cuta de la Forumul de la Davos, din Elvetia. In acelasi timp, Fondul Monetar Inter­na­tional (FMI) a amanat publicarea ultimului raport de previziuni asupra economiei mondiale in contextul colapsului pietelor financiare de acum cateva zile.

In opinia analistilor, cele mai vulnerabile economii in fata unei recesiuni a SUA sunt cea japoneza si cea britanica, care ar putea deveni in cel mai scurt timp victime colaterale. Ultimul raport al bancii Goldman Sachs arata ca Japonia s-ar putea afla deja in recesiune in acest trimestru. Asta, in mare parte din cauza scaderii drastice a exporturilor si a consmului.

Sansele ca economia japoneza sa intre in recesiune in prima jumatate a acestui an au crescut la aproape 60%, potrivit studiului Goldman Sachs si care este bazat pe factori precum preturile actiunilor, datoriile si sentimentul consumatorilor.

In Japonia, pretul caselor a crescut cu 40%, anul trecut

Sectorul imobiliar japonez se resimte deja in urma scaderii consumului si investitiilor in constructii. Investi­tori, ca fondu­rile de pensii australiene si cele din Singapore, au alimen­tat cresterea pretului locuin­telor in Japonia cu pana la 40%, anul trecut. Seful unuia dintre cei mai mari dezvoltatori din Japonia, Daiwa House, Takeo Higuchi, a afirmat ca preturile locuintelor sunt o himera pe cale sa dispara. Afirmatiile lui Higuchi nu au facut decat sa alimenteze temerile ca preturile imobiliarelor din Japonia nu au sustinere.

Elena Stanescu