Pietele imobiliare din intreaga Europa se clatina din cauza crizei creditelor

Imobiliare

25.07.2008 - The Money Channel
Pietele imobiliare din intreaga Europa se clatina din cauza crizei creditelor
Tranzactiile imobiliare la nivel mondial au scazut cu 46%, pe fondul crizei creditelor si al incertitudinilor economice. Aceasta este concluzia unui raport al companiei americane Real Capital Analytics asupra pietelor internationale de real estate comercial.

Vanzarile de proprietati in Europa au scazut cu 71% in aprilie fata de aceeasi perioada a anului trecut. Raportul realizat de Real Capital Analytics arata ca in aprilie si mai vanzarile imobiliare au incetinit in Asia si au scazut dramatic in Statele Unite si Europa. Scaderea a fost resimtita puternic mai ales de marile tranzactii si de portofolii. In primele patru luni din 2008 numarul tranzactiilor de peste 1 miliard de dolari a scazut de la 13 la 5 in timp ce activitatea portofoliilor a scazut cu 63% fata de acelasi interval din 2007.

Tranzactiile de retail si hoteliere au inregistrat cele mai severe scaderi, de 60%. Vanzarile de cladiri de birouri, cel mai bine tranzactionat tip de proprietate in Europa, au scazut cu 48%, in timp ce sit-urile industriale si vanzarile de apartamente au scazut cu 41%, respectiv, 55%.

Romania, Spania, Turcia si Bulgaria sunt singurele state din Europa prezente in raport care consemneaza o cresterea a tranzactiilor imobiliare.
Pe sectorul de office, singurele castigatoare sunt Polonia si Bulgaria, cu cresteri de 39% si respectiv 198%. Tarile din Estul Europei au inregistrat o evolutie semnificativa, 325%, la tranzactiile cu terenuri, motorul pietelor imobiliare emergente.