Piata rezidentiala romaneasca, blocata de scepticismul cumparatorilor

Imobiliare

24.06.2008 - Curierul National
Piata rezidentiala romaneasca, blocata de scepticismul cumparatorilor

O parte dintre clienti se asteapta la o micsorare a preturilor imobilelor noi  pe fondul scaderii costului celor vechi, lucru ce nu se va intampla. Scaderea din segmentul vechi este o situatie absolut normala pe masura ce numarul celor noi este in continua crestere.
Dar exista si cumparatori ancorati in realitate care inteleg ca, in conditiile in care toate componentele pretului de vanzare sunt in continua crestere,  pretul total de vanzare nu ar putea scadea. Una dintre marile probleme ale constructiilor, in acest moment, este lipsa fortei de munca; atat muncitorii, cat si specialistii sunt din ce in ce mai putini si, pentru ca si acestia sa ramana in tara, salariile lor sunt din ce in ce mai mari. In plus, in ultima vreme, pretul materialelor de constructii a crescut alarmant, iar valoarea terenurilor din Capitala a fost o poveste indelung discutata.
Pe fondul acestor probleme, piata rezidentiala din Romania trevarseaza o perioada de blocaj care din punctul de vedere al specialistilor este o etapa de reglare a pietei fireasca, iar pentru deblocare considera  ca presa poate ajuta, daca nu, se va debloca singura cand va fi evident ca preturile nu scad, a mentionat Sorin Lacusta, director  proiecte rezidentiale Regatta.

Caderea pietei rezidentiale - un fapt exclus

S-a discutat despre caderea pietei la acest inceput de an pe fondul declaratiilor facute de persoane publice, printre care si Dinu Patriciu, care previzionau o cadere a pietei rezidentiale. Parerea noastra este ca cei ce fac astfel de previziuni au interesul sa tempereze elanul developerilor romani si straini care au anuntat proiecte rezidentiale si in acest fel vor sa prinda si ei trenul din urma. Este adevarat ca la acest inceput de an ritmul de crestere a preturilor a incetinit, ceea ce reprezinta un semn bun, ca piata incepe sa se aseze. Cererea este in continuare mare si, din pacate, aceste zvonuri pompieristice nu fac decat sa-i sperie pe unii care insa vor avea de pierdut cat vor consta spre sfarsitul anului ca preturile si-a reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere, a mai declarat reprezentanta agentiei Esop.

  Diana State