Piata rezidentiala, aproape de inghet

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

29.10.2007 - Adevarul

PreÅ£uri neveromisimile, care adesea frizează fabulosul, sunt apanajul pieÅ£ei rezidenÅ£iale din Capitală. „După petrecere vine însă mahmureala", spunea Michael Lloyd, managing partner al proiectului Băneasa, surprinzând plastic o realitate a oricărei pieÅ£e imobiliare – caracterul său ciclic.

Oricărei creÅŸteri îi urmează o perioadă de recesiune. Åži tot mai multe voci din piaţă aduc argumente în sprijinul ideii că vremea creÅŸterilor galopante de preÅ£ este deja istorie.

Foarte curând, românii nu vor mai fi dispuÅŸi să plătească sumele exorbitante cerute de dezvoltatori pentru produse care nu depăşesc nivelul imobilelor comuniste. Calitatea va fi cuvântul-cheie pentru cei care vor să vândă.

"Oamenii vor prefera să-ÅŸi refacă vechile apartamente cu numai câteva mii de euro, sau să plece în vacanţă, decât să achiziÅ£ioneze o locuinţă nouă. Ce rost are să ai casă de un milion de euro în Pipera dacă nu ai unde să îÅ£i parchezi maÅŸina? Astfel de lucruri probează calitatea unui proiect ÅŸi nu clanÅ£a de aur de la baie", afirmă Lloyd.

La rândul său, Artur Silvestri, analist al pieÅ£ei imobiliare, consideră că într-un interval de maximum doi ani se va ajunge la o saturaÅ£ie a cererii, o cerere ale cărei dimensiuni prezente sunt mult hiperbolizate.

„Vom avea nu un declin, ci o reaÅŸezare, constând în corecÅ£ii manifestate în domeniile supraîncălzite ÅŸi în creÅŸteri naturale acolo unde astăzi se plăteÅŸte uluitor de puÅ£in, de exemplu pe piaÅ£a terenurilor agricole", afirmă Silvestri. „O cădere a pieÅ£ei, un crach nu este de aÅŸteptat. Mai degrabă o scădere lentă. În fapt, preÅ£urile din piaÅ£a imobiliară au luat-o înaintea economiei", precizază Lloyd.

În acest context, Silvestri propune ceea ce el numeÅŸte o grevă a cumpărătorilor.

„Aceasta este o atitudine recomandată ÅŸi eficientă acolo unde piaÅ£a este stricată de oferta de vînzare foarte scăzută ÅŸi, mai mult chiar, de calitatea nemulÅ£umitoare. Aceasta este o reacÅ£ie naturală de apărare ce s-a observat în alte părÅ£i atunci când era necesară. Întrebarea este însă de ce la noi nu s-a adoptat încă această soluÅ£ie?", concluzionează analistul imobiliar. (IonuÅ£ Morariu)