Piata materialelor de constructii s-a contractat cu 25%, in S1

Materiale de constructii

13.07.2009 - Curierul National

Piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, iar indicii cifrei de afaceri pentru acest segment s-au diminuat cu 28%, in special din cauza cresterii pretului la producator, a declarat Claudiu Georgescu, pentru NewsIn. "Pretul producatorilor a crescut din cauza faptului ca s-a diminuat volumul de productie. Ceea ce arata cifrele de afaceri este ca producatorii au consimtit sa isi reduca din profit ca sa isi poata sustine prezenta in piata. De asemenea, problemele producatorilor sunt legate si de marirea termenelor de plata la distribuitori si de reducerea costurilor pentru partea de forta de munca", a declarat, pentru NewsIn, in cadrul unui interviu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu.

El a precizat ca in primele patru luni ale acestui an, in industria materialelor de constructii, a scazut numarul de angajati cu 10% fata de luna decembrie a anului trecut, pâna la aproximativ 40.000 de oameni cât activau in luna aprilie in domeniu.
Claudiu Georgescu a mai mentionat ca scaderea din industria materialelor de constructii a fost cauzata de blocajul din piata imobiliara si de intârzierea lansarii proiectelor de infrastructura, dar ca problemele vor aparea mai acut in lunile septembrie-octombrie ale acestui an, daca nu se iau masuri sustinute pentru relansare.
"Blocajul a fost la partea de vânzare. Statistica arata ca, pentru primele patru luni, indicele lucrarilor din constructii a fost de 103% si s-a mentinut si pentru luna mai, deoarece in aceasta perioada au fost terminate cladirile incepute anul trecut. Nu s-au inceput lucrari pentru cladiri noi, asta se va resimti din toamna. Septembrie si octombrie vor fi niste luni cu probleme, insa totul depinde de sistemul bancar, de modul cum Executivul va determina deblocarea creditarii", a mai spus presedintele APMCR.