Piata materialelor de constructii, in scadere si in prima parte a lui 2010

Materiale de constructii

17.12.2009 - Curierul national
Piata materialelor de constructii, in scadere si in prima parte a lui 2010

Anul viitor multe companii din domeniu ar putea fi nevoite sa-si restranga activitatea

Piata materialelor de constructii a avut de suferit in 2009, iar acest lucru se va prelungi si in 2010. "Anul viitor, multe companii de profil ar putea fi nevoite sa isi restranga activitatea din cauza problemelor de cash-flow, care vor deveni si mai acute in 2010 pe fondul unei piete care isi va continua scaderea, cel putin in prima jumatate" , considera reprezentantii producatorului autohton de materiale de constructii Baumix. Cu toate acestea, oficialii companiei spera intr-o crestere de 10% a propriului business, comparativ cu rezultatele inregistrate in 2009.

Primele semnale pozitive, in 2011

Baumix vede primele semne ale revenirii pietei de profil la sfarsitul anului 2010 sau, in cel mai pesimist scenariu - in a doua jumatate a lui 2011, cand acest segment va inregistra o crestere usoara, de sub 10%.
Primele semnale pozitive sunt asteptate sa apara pe piata materialelor de constructii grosiere, care vor atrage, in decurs de cateva luni, si cresterea pietei de mortare, se arata in comunicatul remis de companie.
"In primele trei trimestre din 2010, piata adezivilor si mortarelor isi va continua scaderea, cu pana la 20-30%, respectiv 9% in volum. Cu toate acestea, pentru urmatorii 5 ani se estimeaza ca piata va avea o crestere medie de 8,5% pe an, in volum. Cele mai mari rate de crestere se vor inregistra pe segmentul adezivilor, in special cel de polistiren, precum si pe segmentul tencuielilor mecanizate, a celor decorative  si a sapelor autonivelante", au mai spus reprezentantii Baumix.

Scaderea ar putea depasi 25% daca piata nu va beneficia de niciun sprijin important

"Referindu-ne strict la 2010, singura categorie de produse care poate revitaliza piata locala este cea a adezivilor de termosistem si a solutiilor profesionale de resapare termica a locuintelor. Aceste lucrari au avantajul ca sunt sustinute partial din fonduri europene si, de asemenea, ca rata cladirilor eficientizate termic in Romania este, la ora actuala, de sub 0,1%", a declarat Augustin Russu, director general Baumix.
In opinia oficialului Baumix, pe langa extinderea programului guvernamental pentru eficientizarea termica a cladirilor, alti factori care pot contribui la revitalizarea industriei de constructii sunt evolutia externa pozitiva, reluarea investitiilor in proiectele private, relaxarea creditarii, stabilizarea politica si reluarea finantarii lucrarilor publice sau a celor in infrastructura. "Influenta cea mai mare pentru sustinerea pietei o vor avea investitiile din partea statului. Daca acestea se vor materializa in proiecte noi si anvelopari, contractia pietei va fi de cel putin 10% comparativ cu 2009, insa scaderea ar putea depasi 25% daca piata nu va beneficia de niciun sprijin important", a adaugat Augustin Russu.

Compania are o capacitate de productie de 35.000 tone lunar

Baumix este unul dintre cei mai importanti producatori de materiale de constructii, prezent pe piata din Romania din 2003. Compania are la ora actuala doua capacitati de productie, in Ploiesti si Gherla, Cluj, cu o capacitate de productie de 35.000 tone lunar. Gamele de produse oferite se adreseaza segmentului de renovari si lucrari de mici dimensiuni, iar prin intermediul gamei profesionale, Baumix se adreseaza firmelor specializate si acopera zona de finisari interioare si exterioare, incluzand din acest an si produse de rasini expoxidice pentru finisarea pardoselilor industriale. Pe langa aceste solutii complete, producatorul include in portofoliul sau de produse o gama extinsa de aditivi pentru mortare si betoane.