Piata materialelor de constructii, atractiva pentru firmele straine

Constructii , MARKETING / PROMOVARE

06.03.2008 - Adevarul
Piata materialelor de constructii, atractiva pentru firmele straine

La editia din acest an a Construct Expo, numarul companiilor de peste granita reprezinta 36% din numarul de expozanti

Interesul firmelor din strainatate pentru piata autohtona de constructii creste de la an la an. Acest lucru este demonstrat de numarul mare de firme din afara tarii prezente la editia din acest an a targului Construct Expo Antreprenor. Practic, fiecare a treia companie prezenta la expozitie este de peste granita.

La targurile Romtherm si Construct Expo Antreprenor, ce au loc in perioada 5-9 martie la Romexpo, participa peste 750 de firme, din Romania si alte 23 de tari. Dintre straini, Turcia ocupa primul loc din punctul de vedere al numarului de firme participante direct, urmata de Germania si Ungaria.

„Noi suntem activi deja pe piata din Romania, am venit sa ne prezentam produsele", spune Ertan Basli, sef export la compania AKG, care comercializeaza caramizi de tip BCA. Chiar si indepartata Malaysie este prezenta la targ. „Am venit sa cautam in Romania o companie care sa ne reprezinte aici", spune Jess Liew, assistent manager in cadrul SKB Shutters Manufacturing.

Constructiile, motorul economic al Romaniei

Cresterea economica de 6,6% din ultimul trimestru de anul trecut, cea mai mare din 2007, a fost sustinuta in principal de sectorul constructiilor, care a crescut cu 32,4%, se arata in datele publicate de Eurostat. Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a urcat, anul trecut, la 404,7 miliarde de lei, conform datelor Institutului National de Statistica.

Boom-ul din constructii din ultimii ani este si motivul pentru care interesul firmelor romanesti si din strainatate a crescut pentru acest domeniu. "Imi aduc aminte ca in 1996, cand eram secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, era o singura expozitie de specialitate la care participau aproximativ 160 de firme. Acum, dupa 12 ani, sunt trei expozitii si 750 de firme.

Este o cifra care demonstreaza interesul mare pentru acest domeniu. Romania este la ora actuala cea mai atractiva piata din Uniunea Europeana in privinta constructiilor edilitare", spune Lazslo Borbely, ministrul dezvoltarii lucrarilor publice si locuintei.

In 1994, cand Romexpo a inceput organizarea anuala a Construct Expo, au participat 80 de firme, care au ocupat 3.000 de metri patrati. Varful participarilor s-a inregistrat in 2005, cand au fost prezente 1.200 de firme din 22 de tari, pe o suprafata expozitionala de 62.000 de metri patrati.

„Din acest an, pentru a asigura o mai buna punere in valoare a celor trei mari componente ale Construct Expo – antreprenoriala, ambientala si de utilaje –, Romexpo a luat decizia organizarii a trei expozitii specializate, care totalizeaza o suprafata superioara cu 18% anului 2006 si un numar de expozanti cu 9,1% mai mare", a declarat Catalin Trifu, director organizare targuri si expozitii Romexpo S.A.

Andrei Panait