Piata locuintelor noi din Brasov: 800 de unitati nevandute si peste 1.400 amanate

ANALIZE / COMENTARII

04.12.2009 - Wall street

In judetul Brasov au fost anuntate 12 proiecte rezidentiale, dintre care cinci au fost amanate in ultimul an si jumatate. In prezent, oferta de apartamente noi este de circa 1.600 de unitati, mai multe de jumatate fiind nevandute, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

„Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scazut, ca urmare a amanarii celor cinci proiecte rezidentiale imediat dupa impactul crizei financiare. Proiectele amanate au retras din piata un numar de 1.422 de unitati in primele faze”, se arata in analiza mentionata.

In ceea ce priveste ritmul vanzarilor, in ultimii trei ani, in proiectele noi a fost de aproximativ sase unitati/proiect/luna,dar in 2009 s-au vandut in medie una, cel mult doua unitati/luna/proiect. Incepand cu luna iulie, odata cu implementarea programului Prima Casa, volumul de apartamente vechi vandute a urcat cu 5 - 10% fata de perioada anterioara.

In circa patru luni de la inceperea programului Prima Casa, in Brasov au fost aprobate 233 de contracte de credit, potrivit datelor furnizate la sfarsitul lunii octombrie de Fondul National de Garantare. Prin urmare, ritmul a fost de 58 de apartamente vandute pe luna in medie, in ultimele patru luni, sustin consultantii Colliers.

Pe segmentul apartamentelor vechi, preturile au scazut cu circa 30% in ultimul an, in timp ce pe segmentul apartamentelor noi, scadere preturilor a inceput la sfarsitul primului trimestru din 2009, pana la sfarsitul lunii octombrie fiind de 14,4 % fata sfarsitul anului 2008, respectiv 1.100 euro/mp fata de 1.220 euro/mp.

Pretul mediu pe metrul patrat, 974,5 euro, reprezinta cea mai scazuta valoare inregistrata in orasul Brasov in ultimele 12 luni, arata un studiu recent al portalului Imobiliare.ro.

„In trimestrul al doilea trimestru din 2009 reducerile de pret au fost mai mari, ca o reactie a inghetarii vanzarilor din primele trei luni. Acest nivel de pret reprezinta insa cotatia oficiala, iar pretul real de vanzare ar putea fi cu pana la 15% mai scazut, intrucat dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze”, mai spun cei de la Colliers.

La sfarsitul lunii noiembrie, populatia si companiile din judetul Brasov aveau credite restante in valoare de 304,68 milioane lei, dintr-un total de finantari contractate de 6,53 miliarde lei, imprumuturile neperformante ajungand sa reprezinte 4,65% din total.