Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

17.12.2007 - Adevarul
Piata imobiliara trage economia spaniola in jos

De teama pierderilor, bancile spaniole acorda tot mai greu credite ipotecare, in timp ce si cererea consumatorilor scade

Economia Spaniei duduie mai incet. Piata imobiliara din Peninsula Iberica se resimte tot mai mult dupa ce criza creditelor care a lovit SUA si-a facut simtite efectele si in restul lumii.

Prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare a provocat pierderi colaterale in Spania, o tara a carei economie a profitat in ultimii ani de un boom imobiliar.

Ca sa se pazeasca de devalorizarea activelor, bancile spaniole le-au depasit pe cele europene inasprindu-si conditiile de acordare a creditelor atat de mult incat insusi premierul spaniol Jose Luis Rodriguez le-a cerut acestora sa nu stranguleze cresterea economica a tarii.

Si asta pentru ca miza este mare, iar caderea pietei imobiliare spaniole se poate rasfrange asupra intregii Europe. In ultimii doi ani, tara a produs o treime din posturile de munca nou-create in cele 13 tari din zona euro, iar Lombard Street Research, din Londra, estimeaza ca Spania a dus la o crestere a cererii de forta de munca din regiune cu 22 de procente. A depasit astfel Germania, o economie tripla fata de cea a Spaniei.

Scade cererea de noi locuinte

Anul acesta, economia spaniola va intrece, pentru al treisprezecelea an consecutiv, celelalte economii din zona euro, deoarece pretul tot mai mare al proprietatilor imobiliare a dus la o crestere a consumului.

Gradul de indatorare al consumatorilor spanioli a ajuns in luna iunie anul acesta la 130%, cu 50% mai mult decat in 2000. In acelasi timp, din 2000 pana in prezent, valoarea proprietatilor imobiliare a crescut in Spania cu 176%, iar o cincime din noile locuri de munca au fost create de sectorul constructiilor. Acum insa, analistii spun ca racirea economiei spaniole va reverbera in intreaga regiune.

Pentru anul 2008, FMI estimeaza ca PIB-ul Spaniei va creste cu 2,7%, dupa ce anul acesta va atinge o crestere de 3,8%. Va fi pentru prima data din 2003 si pana acum cand ritmul de crestere economica va fi sub 3%. Anul 2008 va aduce insa si sfarsitul unui boom al creditelor.

In ultimii cinci ani, in Spania s-au construit trei milioane de noi locuinte, dar, dupa estimari, un milion au ramas nevandute. Spaniolii cu credite ipotecare, majoritatea cu dobanzi ajustabile, sunt acum stramtorati, dupa ce dobanzile de referinta au fost majorate. Si cum se tem acum si de devalorizarea proprietatilor, multi opteaza pentru case vechi.

Economia Spaniei risca sa intre intr-o "perioada prelungita de crestere economica slaba. Trebuie sa-si echilibreze balanta de cheltuieli si sa reduca sectorul constructiilor", considera Stephan Deo, economist-sef la UBS, din Londra.

Alexandra Diaconu