Piata imobiliara stagneaza la 912 milioane euro

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

25.06.2008 - Romania Libera

Tranzactiile imobiliare din Romania au totalizat in primele sase luni ale anului 912 milioane euro si confirma astfel o tendinta de stagnare a pietei, care a rulat anul trecut peste doua miliarde euro. Cea mai mare parte au fost inregistrate pe segmentul de retail, arata un studiu al companiei imobiliare Atisreal.
In prima jumatate a anului 2008, Bucurestiul a atras cea mai mare valoare a tranzactiilor imobiliare, de 605 milioane euro, nivel apropiat de volumul total al tranzactiilor raportat in Capitala pentru intreg anul 2007, de 750 milioane euro, potrivit datelor Atisreal.


Analistii Atisreal considera ca numarul si valoarea tranzactiilor de investitii in Romania se vor mentine la niveluri ridicate, ca urmare a conditiilor favorabile din piata si a numarului mare de proiecte propuse pe toate segmentele, desi finantatorii sunt mai precauti in privinta proiectelor si tranzactiilor imobiliare.
"In contextul instabilitatii de pe pietele internationale, pe parcursul anului 2008 fondurile de investitii vor deveni mai precaute in privinta deciziei de a achizitiona proprietati costisitoare", potrivit Atisreal.
Statisticile Atisreal au indicat ca cea mai mare parte a tranzactiilor a fost atrasa de proiectele din retail (46%), urmate de sectorul birourilor (24%) si de proiectele mixte de genul proiectelor integrate de birouri plus locuinte sau spatii comerciale plus locuinte.
Analistii imobiliari sustin ca piata imobiliara romaneasca nu a fost afectata de criza financiara globala, insa se afla in "blocaj psihologic". Reprezentanta companiei imobiliare Esop, Irina Petrescu, apreciaza ca singura problema in privinta vanzarilor din imobiliare ar putea fi scepticismul clientilor, alimentat de neincrederea in dezvoltatori si de posibilitatea cumpararii unei proprietati al carei pret ar putea sa scada.

Mariana Baciu