Piata imobiliara romaneasca nu si-a pierdut din atractivitate

Imobiliare , Imobiliare

21.07.2008 - Gandul
Piata imobiliara romaneasca nu si-a pierdut din atractivitate

Zona de nord continua sa conduca in ceea ce priveste numarul unitatilor locative anuntate si aflate in stadiul de constructie

Dezvoltatorii prezenti pe piata imobiliara din Romania incep sa simta competitia si sa lupte atat in ceea ce priveste vanzarea apartamentelor, cat si finalizarea acestora. Unii dezvoltatori au apelat la mici artificii pentru a putea vinde apartamentele, cum ar fi parcarea inclusa sau discount-uri de pana la 10% pentru achitarea integrala a pretului pentru locuinta respectiva.  

In acelasi timp insa, unii dezvoltatori sunt afectati de criza financiara globala. Dawnay Day, de exemplu, un fond de investitii britanic care a anuntat investitii de 900 de milioane de euro pe segmentul de retail din Romania, a anuntat ca este in incapacitate de plata. Un alt dezvoltator, de data aceasta pe partea rezidentiala, Martina-Fadesa, a anuntat ca este in aceeasi situatie.

Compania spaniola, care are un plan de investitii de un miliard de euro in 10.000 de locuinte in Bacau si Bucuresti, a anuntat saptamana trecuta ca este in incapacitate de plata a creditelor contractate in valoare de 5,1 miliarde de euro, potrivit cotidianului spaniol abc.es. Ambele companii au declarat ca proiectele pe care le au in desfasurare in Romania nu vor fi afectate de aceasta criza. Lupta pentru finalizarea la timp a proiectelor rezidentiale i-a invins pe unii dezvoltatori, unul dintre motive fiind si nevoia de a suplimenta fondurile alocate investitiei respective, in unele cazuri dovedindu-se a fi destul de greu de a mari investitia.

„Pietele care au obosit sunt cele in care oferta stransa de la inceputul ciclului actual de crestere a depasit cu mult oferta, spre exemplu in Spania, Irlanda. Iar pe langa faptul ca „motorul” local nu mai merge, au fost si fonduri de investitii afectate de criza financiara internationala. In Romania cererea este inca suficient de mare, iar oferta mica pentru a atrage investitori ce vor construi proiecte, acest dezechilibru gasindu-se nu doar pe segmentul rezidential, ci si pe cel de birouri sau industrial.

Atat timp cat exista cerere mare de locuinte sau spatii de birouri, deci o piata imobiliara in crestere si implicit oportunitati de profit mai mari decat in tarile Europei de vest, avioanele de luni dimineata vor fi pline de investitori, adica oameni isteti care sunt informati, au o viziune si spirit de antreprenor”, spune Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul companiei Colliers International Romania.

Andrada Ghira