Piata imobiliara romaneasca, intr-un moment de respiro

Imobiliare

20.08.2008 - Curentul
Piata imobiliara romaneasca, intr-un moment de respiro

Dupa intrarea in UE, in ianuarie 2007, Romania a inregistrat o puternica dezvoltare imobiliara, situatie care acum incepe sa se stabilizeze. Preturile locuintelor sunt in continuare in crestere, dar nu cu pasi atat de uriasi. "Piata imobiliara si-a trait Çboom-ulÈ total, dar acum si-a acordat un moment de respiro", explica Laura V‡zquez, reprezentanta unei agentii imobiliare spaniole in Romania, citata de ziarul "El Mundo".

Preturile locuintelor au crescut cu aproximativ 20% anual, stimulate de un exces al cererii. Astfel, in timp ce in 2003 metrul patrat in Bucuresti oscila intre 300 si 500 de euro, in prezent pretul mediu pentru metrul patrat intr-o locuinta noua in Capitala este de 2.475 de euro, iar pentru o casa la mana a doua este 2.177 euro. in unele cazuri, s-a ajuns si la 3.000 de euro pe metru patrat. Evolutia a fost similara si in alte mari orase, precum Timisoara, Cluj, Brasov si Constanta.

Venituri mici, planuri mari

In Romania incepe sa apara o clasa de mijloc, mai ales in marile orase. Principalii cumparatori ai noilor locuinte sunt tineri sub 29 de ani, care spera ca veniturile lor vor spori. Aproape toti opteaza pentru o locuinta noua, in timp ce procentul celor care cauta o casa la mana a doua sau care doresc sa investeasca, este foarte scazut.

Totusi, potrivit unui studiu, 25% dintre romani vor sa-si cumpere o casa in urmatorii zece ani, insa numai 400.000 de persoane au capacitatea financiara suficienta pentru asta.
Iar aceasta pentru ca tinerii cumparatori care locuiesc in marile orase reprezinta un procent foarte mic in cadrul populatiei romane eminamente rurala si mult mai saracita.
"In Bucuresti salariile sunt de trei ori mai mari decat in alte zone ale tarii. si nici chiar in Capitala nu toata lumea are posibilitatea de a-si cumpara o locuinta", explica Alejandro Solano, director comercial al agentiei imobiliare.

Capsunarii nu mai cumpara case in tara

Pe de alta parte, sunt imigrantii romani stabiliti in alte tari europene, cei care vor sa cumpere o casa in tara lor, in cazul in care s-ar intoarce. O situatie intalnita tot mai rar. Miguel Fonda stefanescu, presedintele Federatiei Asociatiilor Emigrantilor romani din Spania, spune ca, "desi intentia initiala este de a se intoarce, majoritatea nu o fac si se stabilesc aici". in schimb, toti opteaza pentru a mentine legaturile cu tara de origine si nu renunta la proprietatile pe care le au in tara-mama pentru a se intoarce in fiecare vara.

    
Oana Voinea