Piata imobiliara ramane inghetata

Imobiliare

03.09.2009 - Curierul National
Piata imobiliara ramane inghetata

In primele 6 luni ale acestui an, tranzactiile au scazut la 163.000

Situatia se va debloca atunci cand valorile proprietatilor vor intra pe paliere normale

Nesiguranta locului de munca, restrangerea creditarii, preturile locuintelor prea mari, toti acestia reprezinta factori ce au avut un impact puternic asupra cererii solvabile din piata imobiliara. Astfel, in momentul de fata cererea este la pamant, iar acest lucru nu se va remedia pana cand vanzatorii vor cobori preturile la paliere sustenabile.

Prabusirea pietei, mai dura decat o admit cei mai multi jucatori din piata

Multi jucatori din piata imobiliara inca se afla in stadiul de negare. Daca in urma cu un an  ei spuneau ca nu va avea loc nicio criza, acum sustin ca prabusirea pietei imobiliare nu ar fi fost chiar atat de dura. Dar datele furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) la solicitarea Curierului National arata ca prabusirea pietei imobiliare a fost destul de importanta. Acest lucru se poate usor observa din numarul de tranzactii care in primele 6 luni din 2007 a fost de 227.235; in S1 din 2008 numarul de tranzactii a crescut la 249.797, iar in prima parte a acestui an volumul tranzactiilor s-a ajustat la 162.724. Odata ce volumul tranzactiilor s-a ajustat implicit si banii incasati din impozite s-au redus, astfel in 2007 s-au obtinut 495.561.376,23 lei, in timp ce in 2008 s-au incasat 585.487.380 de lei, iar in primele 6 luni din 2009 s-au achitat 214.338.247.de lei.

Prima Casa, un foc de paie

"Intr-o analiza pe care am efectuat-o pe primul semestru, noi am estimat scaderea volumului de tranzactii pentru acest an cu pana la 70-75%", a explicat un analist al companiei de consultanta Darian. "Analiza a fost facuta inainte de intrarea programului Prima Casa, a carui aplicare si eficienta poate schimba sensibil aceste aprecieri", a mai adaugat reprezentantul Darian. Toti se asteptau ca Prima Casa sa dea un impuls pietei si de aceea timp de o luna vanzatorii au incercat sa-si creeze un pret in jurul sumei de 60.000 de euro pentru a se incadra in conditiile acestui program. Guvernul a lansat programul Prima Casa in ideea de a ajuta piata imobiliara autohtona, insa acest lucru nu se va produce, iar analistii firmei de consultanta Darian explica cum aceasta masura nu va avea niciun efect pe termen lung.
"In ceea ce priveste perioada urmatoare, consideram ca o usoara echilibrare a preturilor prin programele anticriza declansate de Guvern nu va fi de durata", au spus reprezentantii Darian, intr-un studiu. Potrivit aceluiasi studiu, programul Prima Casa a provocat deja o polarizare a preturilor din zona 50.000-70.000 de euro inspre valoarea maxima garantata de stat (60.000 euro).
Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54.000-58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus, odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona, se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar. Pe termen lung insa, valorile proprietatilor vor trebui sa urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile.

Mai e loc de corectii pentru preturile locuintelor

In ceea ce priveste nivelul preturilor, analistii de la Darian au mentionat ca pentru locuintele vechi  costul este de 1.600-1.700 de euro in Bucuresti in 2008, 1.000-1.200 in tara in 2008.
Pentru anul acesta se pot aplica niste corectii de aproximativ 25% pe aceste valori, au mai aratat specialistii.  In acelasi timp  analistii nu vad o revenire a pietei mai devreme de vara anului viitor, 2010.
 Asadar pe piata vom vedea tranzactii in momentul in care vanzatorii vor cobori preturile la cote sustenabile.

Preturile apartamentelor din Bucuresti, din nou, in scadere

Raportul de monitorizare imobiliara realizat de AnunturiParticulari.ro pentru luna august ne confirma o scadere usoara a preturilor. O evolutie similara a avut-o si numarul de oferte, in scadere cu mai putin de 1% fata de luna anterioara.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru garsoniere a scazut cu 0,6% in raport cu luna iulie, ajungand la  46.000 de euro. Pentru apartamentele de 2 camere a fost solicitat in medie un pret de 69.000 de euro, mai mic cu 2% fata de luna precedenta.
La 3 camere pretul mediu de strigare a fost de 93.000 de euro. Fata de luna iulie, acesta a inregistrat o scadere de 4,6%, mai mare decat pentru garsoniere si 2 camere.
Apartamentele de 4 camere au cunoscut in luna august o scadere de 5,2% fata de iulie, pentru acestea fiind solicitat un pret mediu de 121.800 de euro.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile s-au micsorat simtitor. Astfel pentru 2 camere s-a solicitat mai putin cu 36%, mai putin cu 37% pentru garsoniere, 36% pentru 3 camere si 39% la 4 camere.
"Aceasta scadere a preturilor la apartamente era previzibila, prin prisma faptului ca luna august este marcata de putine solicitari de cumparare, fiind perioada concediilor. Amanarea deciziei de cumparare a fost alimentata si de zvonurile scaderii preturilor.
La sfarsitul acestui sezon putem concluziona ca perioada de vara a adus, per total, o reducere a preturilor apartamentelor si o crestere a numarului de oferte. Preturile nu au scazut semnificativ, iar numarul de oferte va reveni pe panta ascendenta incepand din toamna", se mai arata in raportul de monitorizare.