Piata imobiliara mai are de recuperat 20 de ani pentru a ajunge Occidentul

Imobiliare

20.05.2009 - Capital
Piata imobiliara mai are de recuperat 20 de ani pentru a ajunge Occidentul

Prezent la un eveniment dedicat pietei imobiliare, Dan Èšapu, vicepresedintele antreprenorului de constructii Tungal Metrou a afirmat faptul ca piata interna se prezinta ca un tanar de 20 de ani, care mai are de invatat ca sa ajunga la experienta unui adult de 40, pentru a atinge nivelul pietelor mature din Occident. „In plus, ar trebui sa investim mai mult in cercetare. Noi stim sa facem case sau blocuri, dar mai putin proiecte. Trebuie sa recunoastem ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult din 1977 incoace”, a continuat Èšapu.

Practic, criza financiara a schimbat situatia si realitatile economice, iar toti membrii pietei trebuie sa se adapteze la noile conditii. „Anul trecut am vandut in doua luni un bloc cu 48 de apartamente. Cat priveste castigul, daca vinzi 48 de apartamente si tie iti raman sase ca profit, este extraordinar”, completeaza vicepresedintele Tungal Metrou, care sustine ca asteptarile de castig ale investitorilor sunt prea mari, in conditiile actuale.

Opinia acestuia este sustinuta si de Lucian Virschi, director tehnic al constructorului Total Confort, care crede ca atata vreme cat se cer costuri mici de constructie, trebuie sa se faca rabat de la calitate. „Noi am avut contacte cu anumiti beneficiari cu care am mai lucrat, care pretindeau sa lucram cat mai ieftin. Pana la urma nu ne-am inteles pentru ca rabatul de la calitate era prea mare”, spune Virschi. Total Confort avea anul trecut in lucru 14 proiecte, anul acesta, contractele noi fiind doar in numar de patru, care merg cu frana trasa. „Aceste patru lucrari sunt mai mici decat cele de anul trecut, cand nu prea acceptam sa preluam lucrari mai mici de 5.000 mp”, completeaza Virschi.

Din cauza situatiei dificile de pe piata, Total Confort a concediat 180 din cei aproximativ 500 de salariati.