Piata imobiliara isi continua trendul de reasezare a preturilor

ANALIZE / COMENTARII

03.02.2010 - Curierul national
Piata imobiliara isi continua trendul de reasezare a preturilor

Mai exista loc de ajustari

Scaderi semnificative s-au produs in costul locuintelor, dar si in numarul de oferte

Prima luna din 2010 confirma previziunile specialistilor din domeniul imobiliar care sustineau ca preturile locuintelor vor scadea. In momentul de fata, valorile caselor au scazut cu 26%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar acestea s-ar mai putea ajusta, reiese dintr-un comunicat remis de anunturiparticulari.ro.
"Daca aruncam o privire la preturile din 2006 si constatam ca in pofida scaderilor masive din ultima perioada, in zilele noastre preturile sunt totusi mult mai mari decat acum patru ani, atunci apare o intrebare fireasca: de ce? sau pana cand?" explica reprezentantii anunturiparticulari.ro, in comunicatul remis.

Pretul mediu solicitat de proprietari a scazut cu 26%

Pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat scaderi semnificative comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. In medie, scaderea a fost de peste 26%. Garsonierele s-au ieftinit de la 57.594 euro la 42.467 euro, apartamentele de 2 camere de la 90.870 euro la 68.902 euro, cele de 3 camere de la 132.569 euro la 95.021 euro, iar cele de 4 camere au ajuns de la 168.061 euro in ianuarie 2009 la 124.832 euro in ianuarie 2010.
Totusi, in comparatie cu 2006, preturile sunt in continuare mult mai mari. In 2006, o garsoniera costa in medie 32.332 euro, un apartament de 2 camere 49.000 euro, 3 camere 62.647, iar apartamentele de 4 camere erau evaluate in medie la 100.346 euro.

Mai putine oferte

Numarul apartamentelor scoase pe piata se afla si el pe o panta descendenta. In prima luna a acestui an, particularii au scos la vanzare sub 1.700 de apartamente. Au iesit pe piata 652 de apartamente cu 2 camere, 489 de apartamente cu 3 camere, 382 de garsoniere si 137 de apartamente cu 4 camere. Analizand cifrele care ne dau preturile medii solicitate de proprietari si numarul de oferte scoase la vanzare, si tinand cont de situatia generala de pe piata imobiliara si din economie, se pot face diverse scenarii privind evolutia viitoare a preturilor.
Daca luam in calcul o eventuala scadere a preturilor, trebuie totusi sa nu uitam ca numarul apartamentelor scoase la vanzare a scazut, deci  a scazut oferta, si ca exista pe piata o cerere suplimentara generata de stimulentele oferite de programul Prima Casa si ca urmeaza relaxarea conditiilor de accesare a acestuia. Deci cel putin pe acest segment de preturi ne putem astepta la un relativ echilibru. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca preturile locuintelor noi din ansamblurile construite recent nu pot sa scada sub pretul de cost si mentin in acest fel un nivel ridicat si pe piata locuintelor vechi.
Daca ne gandim ca preturile or sa creasca, atunci nu avem cum sa nu ne amintim ca puterea de cumparare este in scadere, ca intreaga economie merge prost, ca statul se imprumuta pentru pensii si salarii si este greu de presupus ca vor aparea dintr-o data bani multi pe piata, care sa puna presiune pe preturi. Trebuie amintita si reticenta oamenilor in privinta creditelor, dar si a bancilor care acum s-au invatat cu garantii de la stat.

Prima Casa a dereglat din nou mersul pietei

Teoretic, piata imobiliara isi continua trendul inceput in urma cu doi ani, de reasezare a preturilor, iar cifrele lunii ianuarie confirma scaderea continua a acestora. Potrivit sursei citate, luna ianuarie din acest an a fost mai agitata decat de obicei - si asta in primul rand din cauza incertitudinilor legate de programul Prima Casa.
"Daca initial programul a fost o perioada blocat, ulterior s-a anuntat o iminenta schimbare a acestuia incepand de la jumatatea lunii februarie. O parte din cei care acum se incadreaza in program se grabesc sa depuna dosarul pentru a fi siguri ca nu pierd aceasta oportunitate, in schimb, cei care deocamdata nu se incadreaza, asteapta conditii mai relaxate de intrare in program. In concluzie, toata lumea este cu ochii pe preturi si s-a constatat o crestere brusca a interesului potentialilor cumparatori, cel putin la nivel de tatonare", au mentionat reprezentantii site-ului imobiliar.