Piata imobiliara, in vizorul autoritatilor

Imobiliare

10.04.2008 - Evenimentul Zilei
Piata imobiliara, in vizorul autoritatilor

Consiliul Concurentei incepe sa o analizeze. In acelasi timp, BNR cauta informatii statistice despre aceasta piata.

Piata imobiliara, pe care anul trecut s-au efectuat peste 528.000 de tranzactii, intra in atentia mai multor institutii importante. Consiliul Concurentei a anuntat ieri ca va efectua o analiza referitoare la serviciile conexe tranzactiilor imobiliare.

„Cea mai importanta tranzactie financiara pe care un consumator obisnuit o va efectua in decursul vietii sale o reprezinta vanzarea/cumpararea unei locuinte“, isi justifica Consiliul inceperea analizei.

Peste 520.000 de vanzari
anul trecut

Pe piata imobiliara s-au efectuat anul trecut peste 520.000 de tranzactii, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Valoarea tranzactiilor a fost intre 1,7-2,2 miliarde de euro, potrivit unor studii de piata. In primele doua luni ale acestui an s-au efectuat peste 77.000 de tranzactii, un numar mai mare decat in perioada similara din 2006.

Notarii mai au disponibile informatii referitoare la valoare impozitelor platite de cei care au facut tranzactii imobiliare. Reprezentantii acestora umeaza sa aiba, saptamana viitoare, o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, care cauta informatii referitoare la piata imobiliara.

BNR cauta date

„Vom avea saptamana viitoare o prima intalnire pe care ei (reprezentant ii UNNPR - n.r.) au solicitat-o mai demult. Trebuie sa vedem ce date furnizeaza pe piata imobiliara, pentru ca acestea sunt transmise si in afara tarii si nu vrem sa creeze o imagine eronata“, a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, prezent la un seminar organizat de Camera de Comert Romano- Britanica. El a afirmat ca nu exclude participarea lui la aceasta intalnire. Isarescu a mai spus ca BNR discuta si cu Institutul National de Statistica pentru realizarea unor baze de date despre piata imobiliara.

Guvernatorul considera ca datele existente despre aceasta piata reflecta mai degraba zona din nordul Capitalei. Aceasta nu este prima referire pe care o face Isarescu la aceasta zona. In primavara lui 2006 guvernatorul BNR vorbea chiar despre o bula speculativa („asset bubble“) in zona de nord a Capitalei. „In nordul Bucures tiului este clar un astfel de asset bubble“, spunea, atunci, Isarescu. Ulterior, s-a aflat ca guvernatorul isi cumpa rase un apartament in Baneasa, adica in zona respectiva.

Consuela Stegarescu