Piata imobiliara este pe cale sa se stabilizeze si sa se maturizeze

Imobiliare

08.04.2008 - Bursa
Piata imobiliara este pe cale sa se stabilizeze si sa se maturizeze

Prezenta celor mai mari investitori internationali da incredere in viitorul pietei

Anul 2008 aduce schimbari notabile in piata imobiliara romaneasca. Evolutia din ultima vreme arata o piata stabila si atractiva. Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare "Regatta" sustine : "In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca nu mai operam pe o piata speculativa de tipul azi faci o achizitie cu X euro si, in doua luni, o vinzi cu un pret dublu. De asemenea incepem sa observam semne care ne duc cu gandul spre un trend de maturizare a pietei. Si aces-tea nu sunt singurele diferente vizibile. De la inceputul anului observam ca o mare pondere o au activitatile de consultanta financiara, ceea ce denota amploarea pe care consultanta o ia in domeniul imobiliar. Daca pozitia consultantului imobiliar deja s-a consolidat, a venit momentul ca un rol important sa-i fie acordat consultantului financiar. Consultantii cu experienta, profesionisti dau solutii de succes pe termen mediu si lung".

Nu mai sunt speculatii pe termen scurt

Revenind la specificitatile pietei, in zona rezidentiala, piata se confrunta cu o cerere semnificativa. Aceasta cerere genereaza, la randul ei, o cerere pentru terenuri in locatii bune. Acelasi lucru este valabil si pentru segmentul de lux, unde, de la inceputul anului si pana in prezent, s-a remarcat o crestere a cererii cu 20%. Printre zonele vizate se numara strazile Roma, Londra, Soseaua Nordului etc. In lumina acestor fapte este normal ca nu se mai pot specula terenurile din zonele marginase. Un factor aditional este densitatea redusa fata de celelalte capitale europene a populatiei, de doar 100 locuitori/ha, fata de 300/ha, arata un comu-nicat de presa al "Regatta".

Referitor la cresterile de preturi, reprezentantii "Regatta" sustin ca acestea vor continua sa se faca simtite in zonele bune, unde sunt dezvoltate si proiecte imobiliare bune.

Eduard Uzunov a adaugat: "Pe piata imobiliara romaneas-ca, noile dezvoltari sunt de mari dimensiuni, asa cum sunt si investitorii. Am depasit momentul in care oricine putea deveni dezvoltator. Un test relevant este si faptul ca nu orice companie cu intentia de a intra in imobiliare, indiferent de domeniul din care provine, poate obtine credit bancar pentru acest pas. Regimul bancilor este mult mai sever acum, ceea ce protejeaza interesele tuturor actorilor din piata".

Potrivit conducerii "Regatta", s-a ajuns la un nivel de dezvoltare in care se stie ce inseamna un investitor, un dezvoltator, un finantator si, mai nou, un property manager. Acesta din urma eficientizeaza si mai mult proiectele imobiliare, fiind un serviciu critic in faza imediat urmatoare achizitiei proprietatilor.

Cererea este impulsionata de veniturile in crestere

Cererea pe piata imobiliara este data de populatia activa si de piata locala, oameni care au ajuns la un anumit nivel de venituri ce le impune un anume standard de viata. Acestia isi doresc o sporire a confortului, locuintele actuale nefiind suficient de calitative. Starea materiala prezenta le permite acestor cumparatori sa faca pasul decisiv de schimbare a locuintei. Mai mult, economia are semnale pozitive in ceea ce priveste investitiile straine in facilitati de productie (Nokia, Ford etc.), care aduc un nou nivel al veniturilor si importante locuri de munca.

Pretul terenurilor este dat de potentialul de dezvoltare

Piata se stabilizeaza in sensul in care nu mai sunt posibile cresteri speculative, in special in piata terenurilor, unde pretul este stabilit in concordanta cu potentialul de dezvoltare imobiliara. Dezvoltarea pietei aduce servicii care completeaza oferta, a mai declarat presedintele "Regatta". Dezvoltatorii trec de la vanzarea de metrii patrati de constructie la vanzarea unui concept integrat, cu facilitati, servicii, micro-habitat. "Atat timp cat exista venituri stabile si media tarii este in crestere, exista premisele unei piete imobiliare stabile," a subliniat Eduard Uzunov.

Un alt aspect care trebuie considerat cu atentie este predictibilitatea pietei. "Pentru investitori este important sa poata anticipa ceea ce se va intampla. Pietele impredictibile nu sunt apreciate," a subliniat Uzunov.

Datorita rentabilitatii investitiilor, Romania este cea mai importanta tinta din Europa pentru dezvoltatori si pentru inves-titori. Deoarece in piata vor actiona numai dezvoltatori cu multa experienta si renume, cumparatorii vor avea si produse de calitate, ceea ce va duce la restabilirea echilibrului si pe piata constructiilor unde dezvoltatorii vor face jocul.

      
Alina Toma Vereha