Piata imobiliara din Romania,printre cele mai transparente la nivel mondial

Imobiliare

14.07.2008 - The Money Chanel

Romania a castigat foarte mult in ultimii doi ani in ceea ce priveste nivelul de transparenta imobiliara. Tara noastra a fost inclusa, alaturi de Dubai, Ucraina, China si India, in categoria de state "semi-transparente" pe domeniul real estate. Acestea sunt rezultatele raportului Global Real Estate Transparency Index 2008, realizat de compania de consultanta Jones Lang LaSalle in care au fost analizate 82 de state.

Studiul Global Real Estate Transparency Index 2008, realizat la nivel mondial de Jones Lang LaSalle, plaseaza tarile in cinci categoriii de transparenta: puternica, transparenta, semi transparenta, transparenta scazuta si opaca. Factorii luati in considerare sunt lipsa coruptiei, respectul pentru dreptul proprietatii, mediul legal si conditiile pietei.

Piata imobiliara din Romania a trecut alaturi de cele din Ucraina, China, Dubai, India de la nivelul de transparenta scazuta, inregistrat in 2006, la nivelul de semitransparenta, potrivit raportului din 2008. si vecinii nostri bulgari au o piata imobiliara semitransparenta, similara cu cele din Croatia, Estonia, Letonia si Lituania. in schimb, revazand rezultatele inregistrate de-a lungul anilor, piata americana si cea australiana raman printre cele mai transparente din lume. si, datorita imbunatatitii calitatii serviciilor si a transparentei financiare, Canada este plasata pe locul intai intre cele 82 de state analizate.

Urmatoarele in top sunt Noua Zeelanda, Marea Britanie, Olanda, Franta, Suedia si Belgia.
Totusi, un grad ridicat de transparenta nu elimina riscul si nu garanteaza profituri seminificative, spun reprezentantii laSalle. Raportul arata ca cea mai mare evolutie a fost inregistrata de tarile emergente, in special cele unde guvernul are in plan atragerea investitorilor straini. Multi investitori prefera pietele mature, deschise si transparente, precum Marea Britanie, Canada, Olanda sau Hong Kong.


Cu toate acestea, cei mai oportunisti vor lua in considerare si pietele mai putin deschise si semi-transparente, cum sunt cele din Europa de Est, America Latina si Sudul Asiei. Ei vor cere insa profituri mai mari pentru a compensa riscurile asociate cu un grad scazut de transparenta, spun specialistii de la Jones Lang LaSalle .