Piata imobiliara din Bulgaria da semne de revenire. Ce se intampla cu cea romaneasca?

ANALIZE / COMENTARII

22.02.2011 - Gandul
Piata imobiliara din Bulgaria da semne de revenire. Ce se intampla cu cea romaneasca?

Presa bulgara anunta o crestere a numarului de locuinte tranzactionate la inceput de an. Si in Romania se consemneaza o tendinta similara. Ea va ramane insa un simplu accident, in lipsa relansarii economiei, spun specialistii

Preturile locuintelor din Bulgaria s-au stabilizat la nivelurile de anul trecut. In plus, volumul tranzactiilor a inceput sa creasca, potrivit agentiei Novinite, citata de Mediafax. "In piata se resimt semnale pozitive, nesperate. Numarul tranzactiilor a crescut la inceput de an. Insa acestea s-au realizat in marea lor majoritate cu banii jos si in contextul in care de mai bine de doi ani s-a acumulat o cerere impresionanta de locuinte", a spus pentru gandul Ion Catutoiu, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Real Time. El precizeaza ca revirimentul de durata al pietei imobiliare presupune o performanta mai buna a economiei in general. "Problema este puterea scazuta de cumparare a romanilor", nuanteaza reprezentantul agentiei imobiliare.
Si dezvoltatorii locali se declara multumiti de inceputul de an. "De la inceputul anului s-au semnat patru contracte de vanzare-cumparare. Numarul lor il egaleaza deja pe cel inregistrat pe tot parcursul toamnei trecute", ne-a declarat Cornel Balan, directorul de marketing si vanzari al ansamblului rezindetial Pallady Towers Residence, din Capitala.
publicitate
 
De preturi in stagnare si de o usoara revigorare a tranzactiilor vorbeste si unul dintre principalii jucatori de pe segmentul locuintelor de lux. Segmentul locuintelor de lux este "Acest fenomen se justifica si printr-o presiune de a face achizitii, in urma unei expectative lungi, dar si datorita perceptiei la nivelul pietei nu vom mai vedea mutatii semnificative la nivelul valorii proprietatilor", a declarat pentru gandul Mihaela Pana, seful departamentului rezidential al companiei de consultanta DTZ Echinox.

Cat sunt dispusi sa dea romanii pe doua camere

Daca un bulgar este dispus sa plateasca intre 45.000 de euro si 65.000 de euro pentru o locuinta noua, putinii romani care cumpara au bugete ceva mai generoase. De regula, ei cauta apartamente de doua pentru care, in functie de zona si suprafata, ofera intre 55.000 de euro si 70.000 de euro, afirma Catutoiu.
In Bulgaria, preturile proprietatilor imobiliare au cunoscut un regres mediu de 25-30% de-a lungul anului trecut, potrivit sursei citate. Pentru Romania, statisticile ofera date contradictorii. In cazul apartamentelor, preturile au scazut in ultimii doi ani cu numai 9% atat in Bucuresti, cat si in restul tarii, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cifra este cu peste 50% mai mica decat cea avansata de diferitele portaluri online specializate in tranzactii imobiliare. Spre exemplu, potrivit datelor furnizate de anunturiparticulari.ro, preturile continua sa scada si in luna ianuarie 2011, in ritmul sustinut din ultimii trei ani. In medie, in luna ianuarie o garsoniera din Bucuresti a fost cotata la pretul de 37.411 euro, in scadere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut. Similar, proprietarii de apartamente cu doua camere si-au redus pretentiile financiare cu 13%, in numai un an, pana la nivelul mediu de circa 60.000 de euro. Locuintele cu patru camere sunt campioanele deprecierilor. In 2010, acestea au pierdut circa 20% din valoare, in Capitala ele fiind cotate la o medie de 99.000 de euro.

Optimism de primavara in rezidentialul local

Valul de optimism cu privire la viitorul luminos al afacerilor imobiliare locale nu se sfarseste aici. Volumul investitional in piata imobiliara din Romania ar putea avea o crestere de cel putin 30% in acest an, ajungand la aproximativ 400 milioane euro, estimeaza Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo, compania de vanzari a fondului de investitii norvegian Romania Invest. "In Romania, apartamentele noi sunt o necesitate. In conditiile in care nevoia exista, iar piata permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil ca investitorii sa simta si sa speculeze aceasta parghie", a afirmat Nimrod Zvik.