Piata imobiliara clujeana, data peste cap de Caritas

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

03.12.2007 - Gandul

Piata locuintelor se va stabiliza in cinci ani

80 la suta din cerere se refera la apartamente de doua camere si garsoniere

Inainte de aparitia fenomenului Caritas, Clujul era un mare oras iesit din comunism, cu tipicele cartiere-dormitor. In 1995, cand baza jocului piramidal nu mai era suficient de lata pentru a sustine castigurile tuturor, Caritas-ul s-a inchis, dar mii de cetateni apucasera sa castige suficient incat sa-si cumpere case.

„Avantul preturilor de pe piata clujeana a avansat odata cu cresterea si descresterea jocului, moment in care infuzia mare de capital de pe piata a dus la o crestere a preturilor. De atunci au crescut constant, asta si din cauza cererii mult superioare fata de oferta”, ne-a explicat Doru Lupeanu, copilul-teribil al marketingului imobiliar clujean.

<!-- Mediapro Interactiv Standard Code -->La aceasta ora, preturile locuintelor din Cluj-Napoca rivalizeaza cu cele din Bucuresti, cu precizarea ca avantul imobilelor de lux s-a produs mai lent. Segmentul rezidential a inceput sa creasca semnificativ in 2003, cand au fost lansate cateva proiecte imobiliare, majoritatea de catre investitori locali. De atunci, ritmul constructiilor a crescut anual cu suta la suta, iar prognozele arata ca, in perioada 2008-2009, pe piata vor aparea aproape 5.000 de noi unitati locative.

La aceasta ora, preturile se invart intre 1.100-1.300 euro/mp pentru apartamentele semifinisate si 1.400-1.600 euro/mp pentru cele finisate, iar bunul simt spune ca preturile ar trebui sa scada cand cererea va scadea. Acum insa, necesarul Clujului, luandu-se in considerare investitiile care au venit in oras si in imprejurimi, ce vor atrage forta de munca din zonele limitrofe si din alte judete, dar si inmultirea numarului tinerilor, este undeva in jurul a 13.000-15.000 de unitati locative. Analizand volumul investitiilor din domeniu si strategia de dezvoltare a orasului, analistii au ajuns la concluzia ca piata se va stabiliza in cinci ani.

Calina Berceanu