Piata imobiliara bulgara, peste 11 mld. euro in 2007

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.01.2008 - Business Standard
Piata imobiliara bulgara, peste 11 mld. euro in 2007

Piata imobiliara bulgara a atins cote record in 2007, ajungand la nivelul de 11,36 miliarde euro, cu 2,36 miliarde euro mai mult fata de 2006, potrivit centralizarilor facute de compania de consultanta imobiliara Yavlena din Bulgaria, date citate de editia electronica a Sofia Echo.

Rezultatul reprezinta suma tuturor tranzactiilor cu terenuri si cladiri (birouri, comerciale si industriale) din Bulgaria pe parcursul intregului an 2007. In Romania, numai valoarea tranzactiilor cu cladiri a ajuns anul trecut la peste doua miliarde euro, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, iar tranzactiile cu terenuri in jurul Bucurestiului au fost tot de circa doua miliarde euro, conform datelor furnizate de agentia imobiliara Neoland.

In 2006, Bulgaria a realizat o cifra de afaceri a pietei imobiliare de aproape noua miliarde euro, conform cotidianului Pari. Potrivit expertilor bulgari, cresterea numarului de tranzactii cu proprietati imobiliare si a preturilor de pe piata de profil au la baza evolutia pietelor din zona Central si est Europeana.

Compania Yavlena estima la inceputul anului trecut cresteri ale pretului de 35% pe segmentul rezidential in Bulgaria. In luna septembrie, cresterile au ajuns deja la 32%. Potrivit directorului Yavlena, Strahil Ivanov, cresterea preturilor de anul trecut a fost de doua ori mai rapida ca in 2006, datorita unei piete ipotecare mai bune, a unor venituri relativ mari din deal-urile cu proprietati si a unui impact scazut a crizei financiare globale in Bulgaria.

Alexandru Urzica