Piata de birouri din Cluj: Aproape 300.000 mp, majoritatea de clasa C

Imobiliare

17.12.2009 - Wall street

Piata spatiilor de birouri din Cluj a ajuns in acest an la aproximativ 290.000 mp, insa cele mai multe cladiri raman se incadreaza in clasa C, standardelor Buildings Owners and Managers Association (BOMA), sustin reprezentantii agentiei imobiliare cluejene Grup de Lux.

„Segmentul spatiilor de birouri de clasa C este cel mai extins, fiind reprezentat in special de cladirile amplasate pe fostele platforme industriale ale orasului: Clujana, Unirea sau CUG. Tot in aceasta categorie intra apartamentele sau vilele din zona centrala a orasului, cladiri transformate in sedii de firme, cu adaptarile de rigoare”, se arata in comunicatul agentiei imobiliare.

Cea mai mare greseala pe care proprietarii spatiilor de birouri din Cluj o fac este inca prezentarea tot mai multor spatii de birouri de clasa B si C ca fiind birouri de clasa A.

Potrivit standardelor BOMA, o cladire de birouri de clasa A trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, precum : minim 1.000 mp/nivel, lifturi cu perioada de asteptare sub 30 de secunde, ventiloconvectoare care sa ofere o climatizare individuala in fiecare incapere, iluminare de minim 500 de lucsi in zona de birouri si de 300 de lucsi in zonele adiacente, iar suprafata utila sa reprezinte cel mult 80-85% din suprafata construita.

„Nu in ultimul rand, o cladire de clasa A trebuia sa ofere servicii adiacente incluse in pretul chiriei, cum ar fi: cafenele, restaurante, gradinite pentru personalul care lucreaza in cladire, piscina ssau cluburi de fitness. in Romania, aceste servicii adiacente nu sunt incluse in pretul de inchiriere al spatiului de birouri, in timp ce in Occident, ele intra in chiria ceruta de proprietar”, mai spun reprezentantii agentiei clujene.

Printre clientii companiei Grup de Lux se numara companiile Neverfail, Betfair, Bombardier, Yonder, Musat&Asociatii, Vitrina Advertising, Office Depot, BRD, KPMG, PCMG Northbridge, Impact Developer & Contractor si Amway.

Proiect                               Clasa               Dezvoltator                          Suprafata (mp)
Power Business Center             A                 Power Business Center          10.500
Maestro Business Center (foto) A                 Omniconstruct                      10.000
Amera Tower                           B                 Amera Grup                           8.900
Iulius Business Center              B                 Iulius Group                          7.500
Global Plaza I                          B                CBC Development                   7.185
Olimpia Business Center           B                 AG Consulting                        6.800
City Business Center                 B                Terimob Invest                       5.300
Sigma Center                           B                Sigma Center Developments   11.380
Cluj City Center                        B                EuroTrend                               4.870

Sursa: Grup de Lux