Piata de BCA se mentine ca volum, dar scade valoric cu 10%

Materiale de constructii

19.05.2009 - Business Standard

Producatorii de BCA estimeaza ca vanzarile de pe piata locala se vor mentine in acest an la nivelul din 2008, fiind sustinute, in special, de proiectele de locuinte individuale, insa estimarile sunt bazate si pe o eventuala recuperare a unei cote din piata de caramizi, si pe diminuarea importurilor de BCA, care au reprezentat anul trecut circa 10% din totalul pietei.

Cu toate acestea, din punct de vedere valoric, cifrele de afaceri ale companiilor de profil se vor reduce in medie cu 10%, ca urmare a reducerii preturilor si a diminuarii marjelor de profit, precum si a cresterii costurilor de distributie. “Este clar ca intr-o perioada de criza trebuie sa reducem pretentiile, toate firmele din domeniu au redus preturile in acest an cu circa 10%, iar costurile de distributie au crescut. Desi in primul trimestru volumul pietei a scazut cu 10%, iar ca valoare decalajul a fost de 7%, cred ca vom putea mentine capacitatea de productie la nivelul anului trecut”, a declarat Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si directorul companiei Celco Constanta. Potrivit lui Marius Marin, CEO al grupului Macon-Simcor, statul trebuie sa ia rapid o serie de masuri anticriza pentru revigorarea pietei constructiilor, printre care se numara descurajarea importurilor de materiale de calitate inferioara sau blocarea pietei negre.

“Statul trebuie, in primul rand, sa-i trateze echitabil pe toti agentii economici, deoarece firmele private sunt penalizate imediat daca nu isi achita obligatiile financiare, in timp ce institutiile de stat isi permit sa intarzie platile fara penalizari. De asemenea, trebuie stabilita o strategie fiscala coerenta, care sa permita elaborarea unui plan de business pe termen lung. Si as da exemplul impozitului forfetar, introdus in aprilie si posibil scos in septembrie. O firma nu isi poate face un plan de business normal in aceste conditii”, a spus Marin. El a afirmat, de asemenea, ca intreprinderile de stat ar trebui restructurate pentru reducerea cu minimum 30% a cheltuielilor bugetare, fonduri care ar trebui directionate catre investitii si stimularea consumului. Piata locala de BCA a crescut anul trecut cu 25%, la 2,8 mil. metri cubi si o valoare de 220 mil. euro, din care 300.000 mc au reprezentat importuri. In primele trei luni, pretul mediu al unui metru cub de BCA a scazut cu 10%, la 230 de lei, fara TVA.

Asociatia Pro BCA reuneste cinci companii cu o cota de 70% din piata, respectiv Celco, Macon-Simcor, Soceram, Ecoblock si Somaco.