Piata constructiilor, echilibrata de infrastructura

Constructii

07.08.2008 - Romania Libera
Piata constructiilor, echilibrata de infrastructura

In primele sase luni ale anului, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 33,2%, potrivit Institutului National de Statistica. Analistii imobiliari apreciaza ca, in pofida crizei generale manifestate pe piata de profil din SUA si vestul Europei, Romania isi va mentine pozitia fruntasa in clasamentul european in ceea ce priveste dinamica cresterii in domeniul constructiilor. Se estimeaza, pe ansamblu, ca pana la sfarsitul anului piata constructiilor din Romania nu va scadea cu mai mult de 3-4 procente.

"Scad pretentiile pentru rezidentialele noi"

Indicii lucrarilor de constructii in luna iunie 2008, comparativ cu luna precedenta, au crescut per total cu 19%, a anuntat INS. Lucrarile de constructii executate la cladirile rezidentiale au inregistrat o scadere cu 3,3%. Lucrarile executate la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale au inregistrat o crestere fata de luna precedenta cu 23,6%, respectiv 22,8%.

"Scaderea inregistrata pe segmentul constructiilor rezidentiale era anticipata de constructori si analisti datorita efectelor crizei din SUA si vestul Europei, care, iata, se resimte la o scara mult mai redusa si la noi. De aproximativ trei luni tranzactionarile pe piata de real estate sunt blocate, sunt scaderi de preturi la apartamentele vechi, de 5-7%, si trebuie sa ne asteptam la scaderea pretentiilor si pentru rezidentialele noi", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii – ARACO. Reprezentantii antreprenorilor considera insa ca dezechilibrul aparut pe piata nu este unul major, dupa trecerea perioadei estivale se spera ca tranzactiile sa fie reluate, stabilindu-se "un echilibru in ceea ce priveste negocierile si preturile apartamentelor".

Romulus Cristea