Piata constructiilor devine vulnerabila in 2008

Constructii

O radiografie a pietei constructiilor arata ca o eventuala incetinire a dinamicii reprezinta un risc pentru cresterea economica

Chiar daca pare insensibil la convulsiile care zguduie din temelii sectorul mondial al constructiilor si creste in continuare, sectorul de profil din Romania este totusi vulnerabil. Aceasta fragilitate a fost semnalata de analistii Fondului Monetar International in „Global Financial Stability Report“ si reconfirmata de specialistii Bancpost intr-un studiu dedicat sectorului romanesc al constructiilor in 2008. Totusi, analistii Bancpost sustin ca datele studiului sugereaza ca activitatea in constructii creste inca foarte puternic, dar arata ca ritmul de crestere nu mai este la fel de ridicat ca la mijlocul anului trecut. Iar daca avem in vedere ca piata constructiilor a crescut cu 55% la o valoare de circa 10,5 miliarde de euro si ca va atinge anul acesta o valoare cumulata de aproximativ 14 miliarde de euro, cu 35% peste valoarea din 2007, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), atunci aprecierile FMI si Bancpost privind fragilitatea sectorului de constructii romanesc si mai ales asupra incetinirii ritmului de crestere sunt din nou confirmate.

Potrivit Eurostat, Romania a avut anul trecut cel mai ridicat ritm de crestere a pietei constructiilor dintre toate tarile Uniunii Europene, de 33,6%, si a devansat clar Polonia, cu un avans de 12,6% si Suedia, cu o crestere de 10,9%. La polul opus, cu scaderi semnificative, s-au aflat Marea Britanie, Spania si Slovenia. Trendul ascendent a fost mentinut si pe parcursul primelor doua luni din acest an, datele Eurostat aratand o crestere de 33,4%, respectiv de 36,6% comparativ cu lunile similare ale anului precedent. Insa primele semne de incetinire a ritmului de crestere au fost surprinse tot de Eurostat, care a plasat Romania pe pozitia a doua in acest an la nivelul performantelor din industria constructiilor.

Pentru Romania, importanta sectorului constructiilor este deocamdata covarsitoare, intrucat dintre toate ramurile economiei constructiile au avut cea mai spectaculoasa crestere in 2007, fiind componenta cea mai dinamica a PIB (produsul intern brut, care a fost de 6%), cu o cota de aproximativ 2,2%. In ideea ca sectorul constructiilor este vulnerabil si ca o incetinire mai puternica a dinamicii sale reprezinta un risc pentru cresterea economica a Romaniei, specialistii Bancpost care au analizat piata de profil au vrut sa stie daca performanta din 2007 este repetabila in acest an sau daca, dimpotriva, constructiile isi vor incetini dinamica. Pentru asta, analistii Bancpost au incercat sa identifice factorii care sprijina ideea unei cresteri puternice a sectorului constructiilor, in comparatie cu factorii care ar indica mai degraba o incetinire a activitatii. Astfel, au fost evidentiate trei grupe de factori determinanti pe piata. Acestia au fost grupati in factori care influenteaza oferta, factori care influenteaza cererea si factori care influenteaza deciziile de finantare ale bancilor comerciale. Aceasta modalitate de lucru a permis in final inventarierea argumentelor pro si contra unei cresteri spectaculoase a constructiilor in acest an.

Nuante de gri pe piata din Romania

Oferta din sectorul constructiilor a fost analizata atat din punctul de vedere al dinamicii activitatii, cat si din perspectiva costurilor de productie. Astfel, datele prelucrate de analistii Bancpost indica o activitate in crestere pe fiecare tip de lucrare de constructii si pe fiecare destinatie (cladiri rezidentiale, nerezidentiale, cladiri ingineresti). In plus, si lucrarile de constructii rezidentiale initiate sunt in crestere. Potrivit studiului, in decembrie au fost initiate 36.500 de noi constructii rezidentiale, cu 5.000 mai mult comparativ cu luna precedenta.

Optimismul constructorilor este al doilea factor pozitiv din categoria factorilor dinamici care indica o crestere sustinuta a sectorului de constructii si in acest an. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica in randul constructorilor, acestia asteptau, in perioada martie-mai 2008, cresteri ale volumului de productie, ale stocurilor de contracte si comenzi, ale numarului de salariati si ale preturilor practicate de producatori. Pe de alta parte, un sondaj realizat de Comisia Europeana arata ca aproximativ 40% din antreprenori nu se confrunta cu probleme in activitate.

Al treilea element care indica continuarea cresterii pietei constructiilor este dat de cresterea continua a numarului de firme de profil.

Cei trei factori pozitivi de crestere a pietei constructiilor din perspectiva factorilor dinamici sunt anulati de tot atatia factori negativi. Astfel, exista o diferenta negativa intre productia planificata si cea realizata. Fie ca este vorba de constructii de interes public (in special autostrazi), din sectorul rezidential sau din cel al spatiilor comerciale, numarul proiectelor finalizate se situeaza mult sub nivelurile planificate. De asemenea, in cazul proiectelor private, veniturile realizate sunt si ele inferioare celor bugetate initial.

Reducerea numarului de autorizatii de constructie eliberate in mediul urban este si ea un indicator semnificativ, care trage in jos cresterea sectorului constructiilor. Iar studiul Bancpost surprinde o crestere foarte rapida a numarului de autorizatii emise in mediul urban (unde cererea este mare si solvabila) pana la nivelul lunii mai a anului trecut (circa 23.800 autorizatii). Incepand cu luna iunie a anului trecut, numarul de autorizatii pentru cladiri nerezidentiale (birouri si spatii comerciale) s-a redus accelerat pana la nivelul a circa 5.400 de autorizatii, in timp ce numarul de autorizatii pentru cladiri rezidentiale a stagnat.

Al treilea element din dinamica activitatii de constructii care indica o diminuare a cresterii sectoriale in acest an tine de abandonarea sau reducerea dimensiunilor unor proiecte noi.

Eugen Ionica