Piata cimentului asteapta sa fie salvata de investitiile statului

Materiale de constructii

30.09.2009 - Curierul National
Piata cimentului asteapta sa fie salvata de investitiile statului

Pentru anul acesta scaderea estimata este de 30-35%, fata de 2008

Anul viitor sunt sanse de stagnare, dar temerile nu dispar, preconizandu-se un declin de 5-10%

Producatorii de ciment estimeaza ca piata de profil se va diminua cu 30-35% in 2009, iar in 2010 ar putea stagna sau cobori intr-un ritm mai scazut, de 5-10%, una din conditiile evidentiate pentru revenirea pe crestere a vanzarilor fiind investitiile statului, in special in infrastructura.
Vanzarile totale de ciment si clincher (semifabricat din care se obtine cimentul, n.r.) au scazut in primul semestru cu aproape 31%, de la 5,2 milioane de tone la 3,59 milioane de tone, conform datelor furnizate de Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania - CIROM, pe baza informatiilor primite de la Institutul National de Statistica.
Productia locala de ciment a scazut in primul semestru din acest an cu 28,8%, de la 4,9 milioane de tone in perioada corespondenta din 2008 la 3,5 milioane de tone, cantitate livrata exclusiv pe piata interna. Productia de clincher a scazut in intervalul analizat cu 27%, de la 3,6 milioane de tone la 2,6 milioane de tone. Totodata, productia locala de ciment a urcat anul trecut cu 6%, de la 10,06 milioane de tone la 10,7 milioane tone.

Carpatcement vede o scadere a pietei si ca volum, si ca valoare in S2 din acest an

Reprezentantii Carpatcement Holding sustin ca este foarte dificil de estimat evolutia pietei in cea
de-a doua parte a anului, dar anticipeaza in 2009 o scadere a vanzarilor, atat in valoare, cat si volum, de aproximativ 35% comparativ cu anul trecut.
"In 2010 estimam ca piata va scadea cu 5-10% comparativ cu 2009. In primul trimestru investitiile de stat vor fi foarte reduse, deorece dupa alegerile prezidentiale de anul acesta, probabil ca se va schimba si Guvernul si vom asista la o perioada in care proiectele mari de investitii nu vor fi demarate. Vor continua investitiile private, insa la un nivel scazut", a declarat Mihai Rohan, seful operatiunilor HeidelbergCement in Romania.
Rohan apreciaza ca revigorarea pietei constructiilor din Romania este posibila prin adoptarea unui vast program de investitii, cu prioritate in domeniul infrastructurii rutiere si cailor ferate, al drumurilor judetene si constructiilor de locuinte, initiat de Guvern, care trebuie totodata sa stimuleze firmele prin masuri si facilitati fiscale, cu aplicabilitate rapida.

Holcim prognozeaza un volum al vanzarilor in stagnare in 2010

Markus Wirth, directorul general al producatorului de materiale de constructii Holcim (Romania), companie specializata in producerea de ciment, agregate si betoane, estimeaza un declin al pietei de ciment de pana la 30% in 2009.
"Anul urmator ne asteptam la un volum similar cu cel din 2009, deoarece revenirea economica inregistreaza un ritm incet. Dupa aceasta perioada revenirea pietei depinde de implementarea proiectelor de infrastructura si atragerea de fonduri europene", a declarat Wirth. Reprezentantul Holcim a estimat ca primele semne de revenire a pietei vor fi resimtite in a doua jumatate a anului 2010.

Lafarge considera ca autoritatile au un rol determinant in revenirea pietei

Philippe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment (Romania), cea mai importanta companie controlata de producatorul francez de materiale de constructii la nivel local, considera ca autoritatile au rolul determinant in revenirea pietei si a economiei in general. "Cresterea economica, in ansamblu, credem ca va depinde de atentia si coerenta deciziilor urmatoarelor domenii: politica Guvernului si startul programului de implementare pentru crearea infrastructurii rutiere moderne a Romaniei care sa ne conecteze cu infrastructura europeana la parametrii de competitivitate reala, continuarea proiectelor pentru constructia de noi locuinte, scoli, spitale prin imbunatatirea legislatiei care sa relanseze creditul bancar, deopotriva pentru persoane fizice si juridice, implementarea unor masuri de sustinere a stabilitatii financiare a IMM", a declarat Platon.