Piata chiriilor asteapta sa fie "miscata" de studenti

ANALIZE / COMENTARII

12.08.2009 - Curierul National
Piata chiriilor asteapta sa fie

Momentan, sectorul inchirierilor stagneaza

AnunturiParticulari.ro: Raportat la perioada lunii iulie a anului trecut, proprietarii au micsorat preturile de la 20% pana la 31%

Din ultimul raport realizat de serviciul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro pentru luna iulie, a rezultat ca piata inchirierilor stagneaza, dar a inregistrat scaderi intre 20% si 31% fata de perioada similara a anului trecut.

Raportat la perioada lunii iulie a anului trecut, pentru o garsoniera se solicita un pret de inchiriere mediu de 380 de euro, mai mare cu 23% decat in prezent. Raportat la iulie 2008, chiria solicitata de proprietari pentru un apartament de 3 camere a scazut cu 31%, diferenta fiind de 260 de euro. Iar in cazul chiriilor apartamentelor de 4 camere, au scazut cu 20%.

Pentru moment piata se afla intr-o stare pasiva
Pentru luna iulie, in raport cu luna precedenta, tendinta generala a preturilor pe piata inchirierilor se incadreaza pe un trend liniar. Potrivit AnunturiParticulari.ro, aceeasi evolutie se remarca si pentru apartamentele scoase la vanzare in luna iulie, nu doar pentru cele de inchiriat, numarul de oferte si preturile fiind aproape constante in ultimele doua luni.
"Pentru moment piata se afla intr-o stare pasiva, preturile au inghetat, iar senzatia indusa e ca asteptam sa se intample un «ceva anume», care sa indice directia viitoare de urmat. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, in luna septembrie vom asista la o crestere semnificativa a cererii, odata cu venirea studentilor, lucru ce va duce inevitabil la o crestere imediata a chiriilor solicitate de catre proprietari", se mai arata in raportul de monitorizare.

40% dintre locuintele date spre inchiriere sunt de 2 camere
Din totalul de 2.673 de apartamente nou aparute pentru inchiriere in luna iulie, mai mult de 40% a fost reprezentat de cele de 2 camere. Chiria medie solicitata de proprietarii acestora a fost de 423 de euro, in scadere cu 1% fata de cea din luna iunie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiria a scazut cu 28%.
In luna iulie au aparut pe piata 880 de garsoniere pentru care s-a solicitat in medie un pret initial de 296 de euro, mai redus fata de luna anterioara cu un procent nesemnificativ de 1,1%. Numarul de apartamente de 3 camere scoase la inchiriere in iulie a crescut cu 7% fata de iunie, inregistrandu-se 575 de unitati. Pretul mediu de inchiriere a fost chiar acelasi cu cel de luna precedenta, de 595 de euro.
La 4 camere, chiria medie solicitata a fost de 905 euro, remarcandu-se o crestere a pretului cu 3% raportat la luna precedenta. Cresterea pretului solicitat pentru apartamentele de 4 camere se explica prin numarul mic de oferte nou aparute pe piata, de doar 137 de unitati. De asemenea, explicatia vine si din faptul ca proprietarii sunt constienti ca detin un produs mai rar pe piata si ca cererea vine din partea unor persoane cu venituri ridicate.
Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. AnunturiParticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.NET si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet.