Peter Nadig, CEO Rehau al regiunii Austria si Europa de Sud-Est :

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 30.08.2007

 

Compania Rehau Polymer, subsidiara grupului german Rehau, specializat in realizarea produselor pe baza de polimeri pentru segmentele constructiilor, industrial si auto, are ca principal proiect implementarea in Romania a noilor sisteme de incalzire care folosesc energii alternative, si a bugetat pentru acest an o crestere a afacerilor cu 25%, pe fondul proiectelor de constructii si infrastructura care se deruleaza in Romania, iar ca investitii vor aduce 30 milioane de euro pentru constructia unei noi fabrici de tubulatura la Sibiu.

Care este valoarea pietei pe care activati in Romania?

Putem vorbi de segmente de piata diferite pe care ne desfasuram activitatea. Avem, in primul rand, sectorul de ferestre tip termopan si, apoi, sectorul de tevi.

In privinta pietei de termopan estimam o valoare cuprinsa intre 700 milioane de euro si un miliard. Procentul profilelor din totalul pietei de ferestre tip termopan este de 25%, de unde putem estima ca valoarea pietei de profile de ferestre ajunge la nivelul de 250 milioane de euro.

In cazul pietei de tevi, piata de tevi din PVC ajunge la 50-60 milioane de euro, iar cele din polietilena, la aproximativ 30 milioane de euro.

Care este cota Rehau pe aceste piete?

Cota noastra ajunge la 26% pe piata ferestrelor tip termopan din Romania, ceea ce ne determina sa spunem ca suntem lideri pe piata de profil.

In ceea ce priveste sectorul tevilor, cota Rehau este de aproximativ 10%. Pe acest segment am inceput activitatea mai tarziu, in 2003, dar am avut o crestere anuala constanta de 20-30%. Pentru urmatorul an, estimam o crestere cel putin la fel de mare, datorita proiectelor de infrastructura care se deruleaza in Romania. Drumurile care vor fi construite, aeroporturile, caile ferate si restul constructiilor au nevoie de tubulatura. Automat, piata de profil va creste, si noi odata cu ea.

Care este ponderea afacerii Rehau in Romania din afacerea la nivelul Europei de Sud-Est?

Afacerile derulate in Romania reprezinta 15% din businessul Rehau din regiune. Pentru noi este o piata foarte importanta. Anul trecut, cifra de afaceri Rehau Romania a fost de 49 milioane de euro. Rehau activeaza pe piata locala de aproximativ zece ani, iar investitiile de pana acum ajung la aproximativ 15 milioane de euro.

 

Ionut Giusca