Peste zece milioane de lei pentru consolidarea imobilelor

Constructii , LEGISLATIE / REGLEMENTARI

13.03.2008 - Bursa

Guvernul a aprobat ieri Programul de actiuni pe anul 2008 pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. In program sunt incluse un numar 69 de cladiri de locuit multietajate aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare. Dintre acestea, 9 cladiri sunt in stadiul de executie, 22 au proiectele de consolidare in curs de elaborare, 11 sunt cladiri pentru care urmeaza sa se contracteze executia lucrarilor. Pentru 27 de cladiri urmeaza sa se contracteze proiectarea lucrarilor de consolidare.

Potrivit unui comunicat de presa remis redactiei, din totalul de 69 de cladiri, 50 sunt preluate din programul de actiuni aferent anului 2007. Valoarea lucrarilor de executie este de 7.400.000 de lei, iar a lucrarilor de proiectare este de 2.350.000 de lei. Pentru stabilirea cladirilor care vor intra in programul de actiune pe 2008 s-au luat in considerare criterii tehnice precum numarul (mediu) de persoane existent in cladire, existenta spatiilor publice, gradul de avariere a structurii cladirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986, dar si pozitia in oras a cladirii si consecintele la scara urbana ale unei prabusiri.

Prioritatile au fost stabilite pe criterii tehnice de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile judetene si avizate de Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al cons­tructiilor. In anul 2007, au fost finalizate lucrarile de consolidare la doua cladiri si s-a elaborat proiectarea lucrarilor pentru noua imobile.

 

Ana Zidaru