Peste 4.200 euro, costurile ascunse ale programului Prima Casa

Finante Banci

27.07.2009 - Gandul
Peste 4.200 euro, costurile ascunse ale programului Prima Casa

Bancile percep o garantie suplimentara, pe toata durata creditului, pentru care nu dau nici un leu dobanda

Nu mai putin de sapte comisioane si trei taxe trebuie achitate de catre un cumparator al “Primei Case”. La acestea se adauga comisionul care trebuie achitat agentiei imobiliare, in cazul in care apartamentul nu este cumparat direct de la proprietar. Valoarea totala a acestora ajunge la peste 4.200 euro, luand in calcul un apartament de 60.000 euro.

De departe, cea mai mare cheltuiala va fi cea cu taxele notariale. Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR), pentru ziarul Gandul, pentru un apartament cu un pret de vanzare de 60.000 euro, taxele notariale se ridica la 4.437 lei, adica circa 1056 euro. “In aceasta suma sunt incluse costurile cu autentificarea contractului de vanzare-cumparare si cele pentru autentificarea unui contract de ipoteca pentru creditul de 57.000 euro”, ne-a declarat Alin Briceag, editor imagine la Biroul de presa al UNNPR.

Depozit colateral - 900 euro

In afara garantiei oferite de stat, bancile cer, la randul lor, o garantie suplimentara, sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobanda si valabil pe toata perioada creditului. Pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobanda, pe toata perioada creditului, de 10-30 de ani.

„Pentru un credit de 57.000 euro, pe 10 ani, dobanda pe luna este de maximum 300 de euro, asa ca depozitul colateral va fi in suma de 900 euro. Acesti bani se vor da inapoi clientului la achitarea ultimelor trei rate ale creditului”, ne-au explicat reprezentantii de la relatii cu clientii ai unei banci. Evaluarea imobilului mai scoate din buzunarele celor interesati de cumpararea unei locuinte pana la 500 lei, plus TVA, adica circa 142 de euro.

Unele banci suporta acest cost, altele doar pun la dispozitia clientilor lor o lista cu evaluatorii agreati. In cazul in care “Prima casa” este achizitionata printr-o agentie imobiliara, trebuie luat in calcul si comisionul datorat acesteia, care ajunge, in medie, la 3 % plus TVA, dar poate fi si negociat, dupa cum ne-a declarat Carmen Mihaita, secretar general ARAI. Astfel, pentru un apartament de 60.000 euro, comisionul poate ajunge la 2.000-2.500 euro.

Cu toate ca la demararea programului “Prima casa” multe banci au anuntat ca nu vor mai percepe comisioane de rambursare anticipata si nici pentru acordarea creditului, bancile au avut grija sa perceapa alte comisioane. Comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/retragere numerar, de transfer al banilor din credit in contul curent al vanzatorului/constructorului, precum si comisionul de confirmare a soldului creditului mai vaduvesc clientii de inca circa 400 euro.

Si Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va incasa de la cei ce cumpara “Prima casa” un comision de gestiune, de 0,37% pe an, care este, in primii 3-4 ani, de aproximativ 200 de euro. La acestea se adauga taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, care este de 67 lei.

Info

Scaderea taxelor notariale, la mana Justitiei

“Odata cu initiativa Guvernului de a oferi o serie de facilitati pentru achizitionarea unei locuinte de catre tineri in cadrul programului “Prima Casa”, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a facut propuneri concrete pentru a reduce considerabil costurile actelor notariale, respectiv ale contractului de vanzare-cumparare si ale contractului de ipoteca, prin aplicarea unei reduceri de 30% la onorariul perceput de notarul public. Adresa este la semnat in mapa ministrului Justitiei, au declarat pentru Gandul reprezentantii UNNPR.