Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar

Imobiliare

30.09.2009 - Business standard
Persoanele fizice vor plati TVA imobiliar

Dezvoltatorii imobiliari care fac tranzactii ca persoane fizice nu vor mai putea sa evite incasarea TVA incepand din 2010, dupa ce normele de procedura ale Codului Fiscal vor fi intarite, a declarat pentru Business Standard Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

De asemenea, plata impozitului se va face pe loc, si nu in termen de 60 de zile, potrivit noilor norme. Cheltuielile de constructie vor fi in continuare deductibile de la plata TVA.

Conform unei analize a ANAF, 8.000 de contribuabili au facut, fiecare, mai mult de cinci tranzactii in perioada 2006-2008. In total, in aceasta categorie au intrat 85.000 de tranzactii imobiliare. Iulia David Sobolevschi, partener in cadrul Nexia Romania, a declarat ieri ca statul are de recuperat trei miliarde de euro din TVA-ul aplicat tranzactiilor imobiliare dintre persoanele fizice derulate intre 2006 si 2008, dar posibilitatea de recuperare a acestei sume este limitata. “Toate tranzactiile care vizeaza derularea de afaceri imobiliare in perioada 2006-2008 au valorat 83 miliarde de lei, respectiv 20 miliarde de euro, pentru care TVA se ridica la circa patru miliarde de euro. Din aceasta suma, devin platitori de TVA cei care au derulat tranzactii de cel putin 35.000 de euro cu constructii noi si terenuri intravilane, cu autorizatie de constructie, ceea ce reprezinta un TVA de recuperat de aproximativ trei miliarde de euro”, a explicat Sobolevschi. Suma de recuperat nu include insa si penalizarile pentru intarzierile la plata, de 0,1% pe zi, a mai spus Sobolevschi, precizand, totodata, ca legea se aplica “celor care au derulat tranzactii cu caracter de continuitate, nu cele sporadice”.

Aceasta a mentionat ca statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA in cazul acestor tranzactii inca din 2002, insa “s-a lasat falsa impresie ca nu se va aplica”. “Exista o lista nominala transmisa de notari cu Codurile Numerice Personale ale persoanelor fizice care au derulat aceste tranzactii”, a precizat Sobolevschi.

Ultima varianta a Proiectului de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2010 a fost publicata ieri pe site-ul Ministerului Finantelor. O alta prevedere noua este ca persoanele fizice autorizate nu vor mai astepta sa primeasca de la ANAF declaratii de impunere pentru ca in termen de 60 de zile sa isi plateasca impozitul de 16% pe venit, ci isi vor calcula singuri suma de plata la stat.