Pentru ca nu pot recurge la publicitatea fatisa, imobiliarii apeleaza la PR

MARKETING / PROMOVARE , Constructii

04.11.2007 - Curierul National

publicat pe 17.09.2007

 

În cadrul unei economii emergente, piaÅ£a imobiliară este unul dintre domeniile ce cunosc cea mai intensă dezvoltare la ora actuală. Obiectivele unei agenÅ£ii imobiliare sunt, în acest context, extrem de complexe, ea trebuind să ofere, pe lângă serviciile concrete, ÅŸi garanÅ£ia calităţii acestora, să menÅ£ină siguranÅ£a ÅŸi încrederea publicului cumpărător. "Orice societate care comercializează servicii de interes general la scară mare are nevoie de ceva în plus", se arată însă într-un studiu întreprins de compania de PR specializată în real-estate Diana MeÅ£iu InternaÅ£ional. Iar acest "ceva în plus" este tocmai un efort susÅ£inut de promovare.

O companie imobiliară trebuie să ofere publicului încredere, nu doar servicii

Dacă "publicitatea" este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziÅ£i de promovare, mai gândiÅ£i-vă. Diana MeÅ£iu este de părere că imaginea unei companii imobiliare nu se poate face prin simplă reclamă, pentru că cea din urmă nu răspunde la cerinÅ£ele celei dintâi. "Publicitatea făţişă este foarte eficientă în cazul promovării produselor ÅŸi serviciilor de larg consum. Însă, în cazul firmelor imobiliare, care comercializează un set complex de produse ÅŸi servicii, acestea au nevoie de o altfel de campanie de promovare: una permanentă, subtilă, personalizată ÅŸi neconvenÅ£ională", explică aceasta, adăugând că impresia de siguranţă ÅŸi stabilitate este menÅ£inută printr-o constanţă a imaginii. Exact acest obiectiv este atins printr-o promovare... PR-istică. "Pe o piaţă competitivă, care se află într-o continuă expansiune, e nevoie de un specialist care să prezinte opiniei publice activitatea ÅŸi realizările firmei respective într-o manieră profesională ÅŸi, mai ales, să o ajute să se diferenÅ£ieze din mulÅ£imea companiilor similare", se arată în studiul companiei de PR.

Costurile publicităţii fac relaţiile publice o alternativă mai viabilă

Dintre factorii care ar trebui luaÅ£i în seamă de o companie imobiliară în alegerea unei modalităţi de promovare, preÅ£ul ocupă, cu siguranţă, un loc primordial. În cazul publicităţii convenÅ£ionale pe TV, radio sau presa scrisă, costurile sunt extrem de ridicate. Astfel, se arată în raportul citat, în primele luni ale anului, investiÅ£iile nete în reclame TV - ce reprezintă circa 50% din totalul cheltuielilor pe publicitate - s-au ridicat la 78 milioane de euro. Pe de altă parte, reclamele în presa scrisă au costat 66 milioane de euro, iar cele pe radio 13 milioane euro. Nici mijloacele de promovare mai noi - aÅŸa numitele "new media" -, precum panotajul, nu sunt mai ieftine - pe acest segment, valoarea investiÅ£iilor s-a ridicat la 14 milioane de euro. În afară de costurile ridicate, în publicitate mai intervine un alt neajuns - este vorba despre "deficitul de atenÅ£ie" teoretizat de Philip Kotler, consecinţă directă a "bombardării" publicului cu sute de mesaje publicitare zilnic. În acest context, se arată în studiul citat, "promovarea prin publicitate începe să piardă teren în faÅ£a altor mijloace de promovare mai puÅ£in convenÅ£ionale. Åži asta pentru că are costuri considerabil mai mici ÅŸi poate aduce multe elemente de noutate ÅŸi originalitate".

Persuasiunea se face mai uÅŸor prin PR decât prin publicitate

Un alt punct forte al relaÅ£iilor publice este reprezentat, conform studiului, de faptul că "metodele de persuasiune ÅŸi de manipulare a publicului-Å£intă sunt mai uÅŸor de folosit în PR decât în publicitate". De menÅ£ionat este însă faptul că pentru a avea rezultate, campania de promovare trebuie făcută continuu. "Este absolut necesar ca firma să fie permanent în atenÅ£ia publicului-Å£intă, printr-un efort programat de expunere ÅŸi prin utilizarea oricărei oportunităţi de promovare apărute spontan. Oricât de bine ar arăta cifrele de afaceri, scopul este ca numele firmei, al produselor ÅŸi al ofertelor acesteia să fie mereu în atenÅ£ia publicului", este de părere Diana MeÅ£iu. Astfel, aceasta nu se sfieÅŸte să afirme: "Contractarea unei firme de PR nu este un lux, ci o necesitate. Cu ajutorul unui agent PR, o firmă poate să fie recunoscută în spaÅ£iul public, poate să-ÅŸi câÅŸtige ÅŸi să-ÅŸi menÅ£ină un segment de piaţă vast, în ciuda concurenÅ£ei puternice".

 

Adriana Dragusin