Pe cati ani este mai avantajos creditul Prima Casa

Finante Banci

03.09.2009 - Gandul
Pe cati ani este mai avantajos creditul Prima Casa

Suma totala de rambursat creste cu 9.000 euro la fiecare 5 ani, dar rata lunara este mai mica cu 24 de euro la un imprumut pe 30 de ani fata de unul pe 25 de ani

Intentionati sa luati un credit prin programul „Prima Casa” si va faceti calculele pe ce perioada ar fi mai avantajos? In principiu, cu cat perioada de rambursare este mai mare, cu atat suma totala de returnat este mai mare, dar rata lunara este mai mica, comparativ cu un imprumut pe un termen mai redus. Concret, pentru un credit „Prima Casa” de 50.000 euro, pe o perioada de 30 de ani, suma totala de rambursat este de circa 99.000 euro.

In schimb, pentru acelasi credit de 50.000 de euro, dar pentru o perioada mai scurta cu cinci ani, deci pe 25 de ani, suma totala de restituit este de 90.000 euro, adica cu circa 9.000 euro mai putin decat pentru creditul pe 30 de ani. Cand vine vorba insa de rata, aceasta este desigur mai mare, insa cu doar 24 de euro, la creditul pe 25 de ani, fata de creditul pe 30 de ani.

Cat platim lunar la „Prima Casa”

Detaliind, pentru un credit de 50.000 euro, pe 25 de ani, rata lunara este de fix 289 euro, iar pentru acelasi credit, dar pe 30 de ani, rata lunara este de 265 euro. “Dobanda anuala pentru programul «Prima Casa» este revizuibila la fiecare trei luni, in functie de indicele de referinta Euribor la trei luni (rata dobanzii la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro - n.red.).

Ca urmare, se modifica si suma din dobanda lunara, care ajunge de la 203 euro in prima luna la circa un euro la ultima rata”, ne-au declarat reprezentantii GarantiBank. Indicele Euribor la trei luni, la 1 august, era 0,9%, la care se adauga marja bancii de 3,99%, rezultand o dobanda de 4,89%.

Daca valoarea acestui indice s-ar dubla, lucru posibil avand in vedere ca in prezent a atins minime istorice, dobanda anuala la “Prima Casa” ar creste, la fel si rata, iar suma totala de plata ar fi de 108.961 euro.

„Negociati un termen de 60 zile in contracte“

La sfarsitul lunii august, Fondul de Garantare a Creditelor avea inregistrate aproximativ 1.700 solicitari de garantare, numarul de dosare solutionate fiind de peste 1.200. “Diferenta o reprezinta dosare aflate in analiza sau care necesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor de garantare depaseste 67,1 milioane euro, media garantiilor acordate situandu-se in jurul valorii de 42.000 euro”, au declarat reprezentantii FNGCIMM. Zilnic, la Fond ajung 150 dosare. In ce priveste topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, pe primele trei locuri se afla Bucuresti, Cluj si Constanta.

Pe banci, BRD este banca de la care au fost primite cele mai multe solicitari de garantare, fiind urmata de BCR si Banca Transilvania. Fondul recomanda clientilor ca, pentru a-si proteja interesele, sa negocieze in antecontractele de vanzare - cumparare un termen de cel putin 60 de zile pana la finalizarea tranzactiei.