Patronatele din constructii se asteapta la derapaje si in 2010 si cer statului urgentarea investitiilor

Constructii

17.09.2009 - Business standard
Patronatele din constructii se asteapta la derapaje si in 2010 si cer statului urgentarea investitiilor

Scaderea tuturor segmentelor de pe piata constructiilor se va accentua in primele sase luni ale lui 2010, estimeaza reprezentantii patronatelor din sectorul constructiilor, mai ales pentru ca, pana in acest moment, Guvernul nu a aplicat masuri de urgenta care sa duca la diminuarea efectelor tot mai evidente pe care criza le are asupra acestui sector.

“Lipsa oamenilor disponibilizati o vom resimti mai ales in 2010. Avem nevoie de investitii ca sa ne desfasuram activitatea. Avem materii prime, trebuie sa ni se dea de lucru”, sustin acestia, prezenti la prima conferinta din cadrul expozitiei CAMEX. In opinia Adrianei Iftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii, din totalul de 105.000 de firme care au dat faliment de la inceputul anului, 25% au activitati si in sectorul constructiilor.

Pe segmentul de ciment, consumul a scazut in primele sase luni cu 30% fata de acelasi interval din 2008, iar exportul s-a redus drastic: nicio tona de ciment exportata de la inceputul lui 2009.

“Am ajuns la nivelul din 2006. Am importat 100.000 de tone de ciment in acest an si nu am exportat nimic”, a declarat Ion Crangasu, director executiv in cadrul CIROM (Patronatul din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania).

Acesta sustine ca, din cauza scaderii masive a cererii de ciment, toti producatorii si-au reesalonat investitiile, care se ridicau la circa un miliard de euro, amanandu-si proiectele noi pentru anii urmatori, cand piata se va stabiliza.

“Aveam in plan deschideri de linii noi de productie, se vorbea despre locatii noi etc. In situatia in care nu credem ca piata se va revigora mai devreme de jumatatea lui 2010, am fost pusi in situatia sa ne regandim toate programele”, a mai spus reprezentantul CIROM.

Mai mult, foarte multi constructori se confrunta cu intarzieri la plata, din cauza conditiilor dificile la creditare si necesitatii de a plati TVA-ul la facturare, si nu la incasare, fapt care le produce intarzieri si deficiente de lichiditate.

“Statul ar fi trebuit sa ia masuri urgente pana acum in ceea ce priveste investitiile in infrastructura si locuinte noi”, a mai spus Crangasu.
Nici pe sectorul de tamplarie termoizolanta lucrurile nu stau bine. Aici s-au inregistrat cele mai mari scaderi din piata, de circa 40-45%.

Potrivit lui Valentin Petrescu, presedintele Patronatului de Tamplarie Termoizolanta, din aproximativ 5.000-6.000 de firme care activau pe acest segment, 15% au falimentat sau si-au inchis temporar activitatile. In plus, “investitiile tind spre zero, sub 5% fata de anii precedenti”, a mai precizat Petrescu. In ceea ce priveste sectorul materialelor de constructii, productia s-a redus de la inceputul anului cu aproximativ 28% fata de anul trecut, dupa cum spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei producatorilor de materiale de constructii din Romania.