Patrioti imobiliari, uniti-va!

Finante Banci

28.03.2008 - Bursa
Patrioti imobiliari, uniti-va!

Ultima crestere a dobanzii de interventie a BNR se va dovedi critica pentru "sanatatea imobiliara" a economiei noastre. Politicile monetare si fiscale promovate de autoritati au "creat" o economie dependenta de creditul ieftin. Inflatia pune acum bete in roa¬te acestei economii. Analistii de la Danske Bank au remarcat faptul ca nu doar inflatia anuala a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ci si rata core a inflatiei (n.a. inflatia fara inflatie, dupa cum este cunoscuta, in mod sarcastic, pe pietele internationale) a atins niveluri ingrijoratoare.

Incadrarea dobanzilor pe o tendinta crescatoare, din octombrie 2007, nu ofera motive de optimism pentru economia Romaniei, si cu atat mai putin pentru piata imobiliara. Ceva se simte pe piata, cel putin din punctul de vedere al reflectarii opiniilor contradictorii in mass-media. Prognozele negative incep sa primeasca "timpi de antena" sensibili egali cu cei ai prognozelor optimiste. Poate ca cel mai relevant exemplu este "galceava" intens mediatizata a "baietilor mari" de pe piata imobiliara. Din pacate, argumentele taberei optimiste sunt cam "subtiri" si nu sunt sustinute de aspecte fun¬damentale, absolut nece¬sa¬re unei piete imobiliare sana¬toase.

Nevoile imobiliare ale populatiei sunt confundate cu o cerere mare, care nu si-a gasit inca o oferta pe masura. Corelatia dintre preturi si venituri nu intra absolut deloc in ecuatie. Veniturile medii actuale nu justifica cresterea exploziva a preturilor de pe piata imobiliara. Creditele bancare, mult relaxate din vara trecuta, au acoperit, pana in prezent, necesarul suplimentar de finantare.

Calin Rechea