Patriciu: Piata imobiliara scade in fiecare zi

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

20.03.2008 - Gandul
Patriciu: Piata imobiliara scade in fiecare zi

Miliardarul roman crede ca preturile la imobiliare sunt mult prea mari
Piata imobiliara din Romania se afla in scadere din cauza preturilor necompetitive si a lipsei tranzactiilor, a declarat Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania, presedintele grupului Rompetrol. El considera ca ceea ce se intampla acum in acest sector anticipeaza o criza pe piata imobiliara autohtona, in special in contextul actualei crize financiare globale.
„Piata imobiliara din Romania cade in fiecare zi, dar nu vrem sa vedem asta. Nu se mai fac tranzactii, iar asta este o situatie premergatoare unei crize”, a declarat Patriciu.

Cu toate ca omul de afaceri preconizeaza o scadere sensibila a pietei imobiliare locale, dinamica tranzactiilor cu proprietati efectuate de persoane fizice a atins anul trecut un nivel record. Peste 520.000 de tranzactii au fost realizate in 2007, cu 34.500 mai multe decat in 2006, conform Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Totodata, valoarea impozitelor aplicate acestor tranzactii a ajuns la aproape 1,2 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca cifra totala a tranzactiilor s-a situat intre 13 si 18 miliarde de euro .

Constructiile au ajuns la 10,5 miliarde de euro

In acelasi timp, piata constructiilor s-a apreciat, in 2007, cu 55% fata de anul precedent, depasind cifra de 10,5 miliarde de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Anul acesta, piata constructiilor va depasi ritmul din 2007, ajungand la 14 miliarde de euro, ceea ce inseamna o apreciere de 35%, dupa cum a estimat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO). Mai mult, Romania continua sa fie pe primul loc printre statele membre UE in functie de ritmul de crestere a sectorului de constructii, care a inregistrat un avans de 35% in ianuarie, fata de prima luna a anului trecut. Potrivit oficiului de statistica a UE, Eurostat, la nivelul celor 27 de state membre, cresterea medie a fost de 0,7%.

Teodora Pasuan