Patriciu, noul rege al asfaltului

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

08.11.2007 - Cotidianul
Patriciu, noul rege al asfaltului

Compania de Autostrazi a impus, din 2008, folosirea bitumului cu polimeri la constructia sau reparatia de drumuri. Singurul producator din tara este deocamdata Rafinaria Vega, apartinindu-i lui Dinu Patriciu.

Toate drumurile nationale, autostrazile si drumurile europene din Romania vor fi construite, incepind de anul viitor, cu bitum modificat, acesta fiind cu 20% mai scump decit cel clasic, dar avind o calitate mai buna.

„Exista o decizie la nivelul conducerii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR) ca, incepind din 2008, toate drumurile de categoria 1, 2 si 3 sa se construiasca din bitum cu polimer“, a declarat miercuri directorul de intretinere in cadrul CNADR, Florin Dascalu, potrivit MEDIAFAX. Adaugarea la temperaturi inalte a unor componenti precum cauciucul sau materialele plastice de inalta densitate in bitum este una dintre variantele de modificare, numita polimerizare.

Solutia va fi mai scumpa cu circa 20% decit cea clasica a bitumului simplu, dar, potrivit lui Dascalu, utilizarea bitumului modificat determina pastrarea calitatilor unui drum cel putin cinci ani, respectiv pe toata durata de viata a acestuia. El a dat exemplu DN2, intre Buzau si Urziceni, care, reparat in 1999, este in continuare bun.

Doru Cireasa, Florin Cojocaru