Paszkany vrea sa transforme o investitie imobiliara esuata - Cartierul Tineretului din Cluj - intr-un parc fotovoltaic urias

PROIECTE / DEZVOLTARE

16.12.2010 - Ziarul financiar
Paszkany vrea sa transforme o investitie imobiliara esuata - Cartierul Tineretului din Cluj - intr-un parc fotovoltaic urias

Compania Polus Real Estate, controlata de Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, in asociere cu o companie americana, vrea sa transforme un proiect imobiliar esuat din Cluj in cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, investitia fiind estimata de primaria orasului la "sute de milioane de euro".

In 2006 firma controlata de Paszkany a incheiat un acord cu Primaria Clujului privind un teren de 203 hectare pe care urma sa fie ridicat un cartier cu 6.000 de apartamente si vile, din care 384 trebuia sa fie locuinte sociale. Acestea urmau sa fie date gratuit primariei in schimbul terenului pus la dispozitie pentru acest proiect.

Investitia care avea sa poarte denumirea de Cartierul Tineretului si a carei valoare se ridica la jumatate de miliard de euro nu a mai fost insa realizata, reprezentantii Polus Real Estate acuzand greutati financiare din cauza crizei, cu toate ca anii 2006-2008 pot fi considerati ca o perioada de boom pentru afacerile imobiliare.

Cum terenul a ramas gol, iar primaria a cerut o solutie concreta pana la sfarsitul acestui an, investitorii de la Polus Real Estate le-au propus autoritatilor din Cluj o transformare a acestui proiect dintr-unul imobiliar intr-unul de energie regenerabila, investitie la moda acum in Romania.

Propunerea lui Paszkany pentru Primaria Cluj este realizarea unui parc fotovoltaic urias, cel mai mare din Romania, pe terenul unde trebuiau ridicate apartamentele din Cartierul Tineretului, 30% din productia de energie urmand sa fie folosita pentru iluminatul stradal al Clujului. Mai mult, din economiile realizate, estimate la un milion de euro anual, primaria va putea construi pana in 2018 cele 384 de locuinte sociale avute in vedere. Conducerea Primariei Cluj spune ca municipalitatea va primi energie verde timp de 49 de ani, care va alimenta si consumul propriu al institutiei, precum si pe cel al spitalului Clujana, dincolo de iluminatul stradal.

Potrivit proiectului de hotarare, aprobat de consilierii locali marti 14 decembrie, parcul fotovoltaic va fi construit prin reconversia parcului imobiliar Cartierul Tineretului.

"Proiectul prevede instalarea celui mai mare sistem de producere de energie verde prin intermediul panourilor solare din Romania. Grupul de investitori americani WWS Energy Development LLC va construi un parc fotovoltaic, iar 30% din energia produsa, insa nu mai putin de 3.550 MWh pe an, va fi furnizata municipalitatii. Vorbim de o investitie de cateva sute de milioane de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Apostu nu a furnizat date concrete privind valoarea exacta a investitiei, capacitatea totala a parcului, modul in care urmeaza sa fie atrasi banii pentru acest proiect, precizand ca aceste detalii vor fi clarificate in urma unor discutii viitoare, intre conducerea Primariei Cluj si reprezentantii companiei care se ocupa de dezvoltarea proiectului. Reprezentantii companiei Polus Real Estate nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Parcul se va intinde pe 198 de hectare, restul terenului, respectiv 5 hectare, urmand sa fie pastrat pentru construirea locuintelor sociale.