Parcurile de afaceri - mai atragatoare decat cladirile individuale de birouri

Imobiliare

01.04.2008 - Curierul National
Parcurile de afaceri - mai atragatoare decat cladirile individuale de birouri

Pretul de inchiriere intr-o astfel de locatie este cu 5 euro mai mic
Noul trend ce a patruns pe piata cladirilor de birouri din Romania este aparitia parcurilor de afaceri ale caror preturi de inchiriere ce ajunge pana la 15-17 euro/mp sunt mai avantajoase decat 16-22 euro/mp, pretul imobilelor individuale de birouri.

In momentul de fata, aceasta tendinta se afla la o faza incipienta. “Este deocamdata un inceput timid, dar merita salutat, cu atat mai mult cu cat este o tendinta care va continua sa se dezvolte in urmatorii ani. Un alt factor ce sprijina aceasta evolutie este deschiderea companiilor, chiar şi a celor locale, catre contracte pe perioade mai lungi, de 3-5 ani (conform solicitarilor business park), durate care in trecut erau percepute insa drept un obstacol, un angajament dificil“, este de parere directorul departamentului de birouri din cadrul companiei imobiliare Esop, Mirela Raicu.

Aceste spatii, mai avantajoase decat imobilele office individuale
In timp ce o cladire de birouri individuala ofera locatii centrale, parcurile de afaceri vin cu oferte variate, care sa includa atat necesitatile firmei, cat şi dorintele angajatilor. Astfel, in timp ce compania beneficiaza de sali de protocol in imediata apropiere, angajatii sai au la indemana restaurante, centre de relaxare, spatii verzi, zone de shopping, gradinite sau centre medicale. Mai mult decat atat, dezvoltatorii vin cu proiecte integrate, care inglobeaza, pe langa  zona extinsa de birouri, de tipul bussiness park, şi alte functiuni, precum zone rezidentiale, comerciale, hoteluri, obiective de interes cultural  sau chiar institutii sociale şi culturale.
“Proiectele ample au o dispunere predominant pe orizontala, suprafetele pe etaj variind intre 1000-4000 mp, ceea ce corespunde dorintei chiriaşilor de intindere pe cat mai putine etaje. Cladirile individuale, in schimb, datorita amplasarii lor de regula in zonele centrale, au o mai mare concentrare pe verticala, cu etaje ale caror suprafete variaza intre 500-1.500 mp”, marturiseşte reprezentantul Esop.

Deşi in anumite situatii, cladirile individuale pot avea locatii mai vizibile sau mai central pozitionate, perceptia locatiei se realizeaza in prezent intr-un mod uşor diferit. Astfel, cel mai important atu al locatiei este, in prezent, timpul de acces la/dinspre birou, esentiala in acest sens fiind existenta unei statii de metrou, ceea ce, in cazul majoritatii parcurilor de afaceri, se confirma.

Alegerea spatiului de birouri este mai atent analizata de chiriaşi
Daca majoritatea companiilor aveau in trecut drept criterii existenta unui open space cat mai generos şi o pozitionare buna in termeni de timp de acces, cerintele acestora sunt mult mai complexe in prezent, incluzand aspecte precum posibilitatea creşterii companiei (adica extindere a spatiului in locatia respectiva) şi, de asemenea, facilitatile oferite angajatilor. Prin astfel de facilitati ne referim la restaurante, sali de protocol, centre de relaxare, spatii verzi, zone de shopping, gradinite sau centre medicale.

Diana State