Paradisul imobiliar Bucuresti-Ilfov, pe cale de disparitie

Imobiliare

28.05.2009 - Cotidianul
Paradisul imobiliar Bucuresti-Ilfov, pe cale de disparitie

Zona Bucuresti-Ilfov inregistreaza cele mai mari scaderi atunci cand vorbim de numarul autorizatiilor de construire.

Dezvoltatorii au ramas cu mii de apartamente nevandute
Criza imobiliara este departe de a se incheia. Statisticile oficiale arata ca se va construi mai putin deoarece numarul autorizatiilor de construire este in scadere comparativ nu numai cu anul trecut, ci si cu lunile anterioare. De asemenea, se constata si o scadere a suprafetei utile a unitatilor locative pentru care s-au eliberat autorizatii.
 
In luna aprilie 2009 s-au eliberat 4.071 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 6,7% fata de luna martie 2009 si cu 21,1% fata de luna aprilie 2008, conform Institutului National de Statistica. In primele patru luni ale acestui an s-au dat 14.642 de autorizatii, iar in acelasi interval al anului trecut s-au eliberat 16.966.
 
In ceea ce priveste suprafata utila a locuintelor care vor fi construite, in aprilie 2009 s-au aprobat 676.035 de metri patrati, in vreme ce in urma cu un an aceasta a fost de 1.500.759.
 
Cea mai mare scadere a numarului autorizatiilor de constructie s-a inregistrat in Bucuresti-Ilfov, o zona in care anii trecuti ploua cu vile si ansambluri rezidentiale. Astfel, daca in aprilie 2008 s-au acordat 795 de autorizatii de construire in aceasta regiune, in luna aprilie a acestui an numarul acestora a fost de 450.
 
Este adevarat, numarul acestora este intr-o usoara crestere fata de luna martie, cand s-au eliberat 447 de astfel de autorizatii. Pe de alta parte, daca facem o comparatie intre numarul autorizatiilor de construire eliberate in primele patru luni ale acestui an si cel al autorizatiilor eliberate anul trecut, vedem ca s-a inregistrat o scadere drastica: 1.565 de autorizatii in perioada ianuarie-aprilie 2009 comparativ cu 2.602 in perioada ianuarie-aprilie 2008.
 
Este o scadere de aproape 40%, mult peste cea inregistrata la nivel national. Acest lucru are legatura cu faptul ca apartamentele noi nu se mai vand, iar dezvoltatorii au ramas cu mii de apartamente nevandute. De asemenea, si piata terenurilor este inghetata, semn ca bucurestenii renunta la visul casei cu curte din afara orasului.
 
Cele mai multe autorizatii s-au eliberat, in aprilie, in zona de nord-est a Romaniei, 845, oricum mai putine decat in aceeasi luna a anului trecut, cand numarul acestora a fost de 1.005. Pe locul al doilea se afla zona sud-Muntenia, cu 736 de aprobari pentru constructii. Cea mai mica scadere s-a inregistrat in Oltenia, unde in aprilie 2009 s-au eliberat 353 de autorizatii de construire, iar in aceeasi luna a anului trecut s-au acordat 356 de autorizatii. In zona de vest s-au acordat 276 de autorizatii, in vreme ce in centrul Romaniei numarul acestora a fost de 407.