Pantelimon, un cartier sarac in apartamente noi

Constructii

28.08.2008 - Adevarul
Pantelimon, un cartier sarac in apartamente noi
Pantelimonul s-a transformat dintr-o zona rau-famata intr-una relativ cautata de dezvoltatorii imobiliari. Cu toate acestea, numarul caselor noi nu se apropie nici pe departe de cel existent in cartierul invecinat Titan

„Blocurile gri", in topul vanzarilor

Preturile locuintelor noi existente la vanzare in cartier sunt prohibitive pentru tinerii intre 28 si 35 de ani, care au locuri de munca in apropiere. Acestia prefera apartamentele construite inainte de 1989, din cauza pretului mai mic.

Cartierul este impartit, din punct de vedere imobiliar, in trei zone distincte. Prima este situata  in interiorul unghiului facut de soseaua Mihai Bravu si Strada Ritmului. A doua zona cuprinde aria adiacenta Cimitirului Armenesc,  Piata Iancului si portiunea cuprinsa intre Electroaparataj si sectia 9 de Politie.

A treia zona se intinde de la sectia 9 pana la Cora, dupa parcurile Morarilor si  Hatisului, incluzand soseaua Industriilor.

Preturile apartamentelor scad pe masura ce ne deplasam din prima zona spre a treia. Regula este valabila atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi. Metrul patrat construit poate fi cumparat de pilda in zona a treia cu 1.050 de euro, TVA inclus, intr-un proiect de mici dimensiuni, localizat in apropierea hipermarketului Cora, cu termen de finalizare decembrie 2008.

PRETURI SI DOTARI
In ansamblurile mai mari, costul metrului patrat depaseste 1.500 de euro. in complexul Linda Residence, proiect cu termen de finalizare noiembrie 2009, situat pe soseaua Industriilor, pretul este de aproximativ 1.550 de euro, la suprafete ce variaza intre 51 si 136 metri patrati, cu boxa de la subsol inclusa in pret. Locul de parcare suprateran costa 7.140 de euro.

Costul creste pe masura ce ne apropiem de soseaua Pantelimon. Astfel, la Rams Residential, ansamblu situat pe soseaua Dudesti-Pantelimon, metrul patrat costa intre 1.617 si 1.801 euro.

Ansamblul contine 228 de unitati locative, cu suprafete cuprinse intre 56 si 181 de metri patrati. Parcarile subterane se comercializeaza la pretul de 14.280 de euro bucata, cele supraterane costa 4.165 de euro, iar daca vrea si boxa la subsol, cumparatorul trebuie sa plateasca aproape 6.000 de euro.

La Atlantis Residence, situat la limita dintre zona a treia si zona a doua, pretul depaseste 2.000 de euro pe metrul patrat, iar suprafetele apartamentelor care mai sunt disponibile variaza intre 105 si 124 de metri patrati. si compania Israel Land Development si-a anuntat, in luna iunie, intentia de a construi in Pantelimon un ansamblu de 1.500 de apartamente.

Mod de contractare

Pentru proiectele mai mici, avansurile percepute sunt cuprinse intre 25% si 50%, iar restul banilor se plateste la receptionare. La Rams Residential se plateste o rezervare de 5.000 de euro, la semnarea antecontractului se achita 20% din suma minus valoarea rezervarii, la stadiul „la rosu" – 40%, iar la semnarea contractului de vanzare – cumparare restul de 40%.

Si la Atlantis Residence se plateste o rezervare de 3.000 de euro, apoi transe de 25%, 35% si 40%, la semnarea precontractului, la faza „la rosu", respectiv la predarea apartamentului. Din ultima transa se scade rezervarea initiala.

Ce mai poti alege?

LOCUINTE VECHI

In cartierul Pantelimon, majoritatea blocurilor comuniste au fost construite in anii ’72-’73 si cateva dupa cutremurul din 1977, in anii ’80.  Suprafetele difera in functie de anul de constructie.

Astfel, sunt disponibile la vanzare apartamente de trei camere la 80 de metri patrati construiti, in blocurile ridicate pana in 1977 intre Electroaparataj si Piata Delfinului.

Cele mai scumpe apartamente vechi se gasesc in Pantelimon in zona Cimitirului Armenesc si Ritmului – Mihai Bravu. Acolo preturile sunt mai mari decat in restul cartierului, cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro. „Diferenta nu este foarte mare pentru ca preturile au mai scazut in ultimele doua luni, atat in Pantelimon, cat si in restul Bucurestiului", explica Armando Stamulescu, consilier imobiliar in cadrul Rasig Group.

Costurile variaza in functie de criterii precum an de constructie, amplasament, suprafata. De pilda, o garsoniera de 32 de metri _patrati costa 60.000 de euro, un apartament de doua camere – 95.000 de euro, in timp ce la trei si patru camere preturile depasesc 100.000 de euro.

Andrei Panait