Palma de pamant, un munte de bani

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

26.06.2008 - Adevarul
Palma de pamant, un munte de bani

Un metru patrat de teren din centrul „capitalei" Moldovei depaseste 2.000 de euro Cativa ieseni isi pot lua vila si masina de lux cu banii obtinuti din vanzarea peticelor de pamant detinute
in centrul orasului.
Unul dintre cele mai mici loturi de teren scoase la vanzare in Iasi are 283 de metri patrati. Proprietarul terenului aflat in spatele Facultatii de Electrotehnica, pe Splai Bahlui, spera sa-l vanda cu 190.000 de euro. „Cer 700 de euro pe metru patrat, negociabil", spune Vasile Chita, proprietarul terenului.

Alt iesean cere pentru 700 de metri patrati, intr-o zona apropiata, un pret de aproape trei ori mai mare. „Terenul se afla aproape de strada Sf. Lazar si vreau sa-l vand cu 1,5 milioane de euro. Nu las niciun cent din pret. Pe proprietate se afla si o casa, dar nu cer nimic pe ea", afirma ieseanul Doru Bors, care a mostenit terenul de la parinti. Cu banii obtinuti, vrea sa se mute in strainatate.

Birouri si vile pe terenuri minuscule In ciuda dimensiunilor mici, bucatile de pamant sunt la mare cautare. „Sunt destule companii care cumpara astfel de proprietati pentru a face cladiri de birouri. Costurile pot fi insa mai mari pentru constructorii care aleg astfel de locatii. Din cauza spatiului insuficient, vor trebui sa faca parcari subterane, care sunt mai scumpe decat cele normale", sustine Cristian Dumitriu, de la agentia Inter Imobiliare. „Chiar daca preturile sunt piperate, exista ieseni cu bani care vor sa-si faca vila in centrul orasului. Sunt oameni carora le place viata agitata", spune Tudor Stoica, de la Terra Real Estate.

Cum se stabileste pretul Preturile ametitoare ale terenurilor sunt influentate atat de oferta mica de pe piata imobiliara a Iasiului, cat si de regimul de inaltime permis in zona. „Cu cat zona permite un regim de inaltime mai mare pentru constructii, cu atat pretul va fi mai mare. De aceea, in unele situatii, gasim terenuri mai scumpe in zone semicentrale, fata de centrul orasului", adauga Cristian Dumitriu. Pretul e si mai mare daca pamantul este aproape de un drum cu circulatie intensa. „Pentru cladirile de birouri cel mai mult conteaza locatia", spune si Tudor Stoica. Terenul se afla aproape de strada Sfantul Lazar si vreau sa-l vand cu 1,5 milioane de euro.Nu las niciun cent din pret.
Doru Bors,
proprietar pe 700 mp de teren
Alina Busuioc